مطالعه موردی تغییرات بارش ناشی از عملیات بارورسازی ابر در منطقه شمال غرب ایران با استفاده از مدل میان مقیاس WRF

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 49، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-49-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شقایق مرادی

پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو، تهران، ایران. رایانامه: moradi۴۱۲۹۱@gmail.com

سهیلا جوانمرد

نویسنده مسئول، پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو، تهران، ایران. رایانامه: sohailajavanmard۲۰۱۸@gmail.com

سرمد قادر

گروه فیزیک فضا، موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران. رایانامه: sghader@ut.ac.ir

مجید آزادی

پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو، تهران، ایران. رایانامه: azadi۶۸@hotmail.com

مریم قرایلو

گروه فیزیک فضا، موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران. رایانامه: gharaylo@ut.ac.ir

چکیده

در این مقاله اثر بارورسازی ابر سرد در یکی از عملیات های صورت گرفته توسط مرکز ملی بارورسازی ابرها در منطقه شمال غرب ایران بر بارش منطقه با استفاده از مدل میان مقیاس تحقیقات پیش بینی و وضع هوا (WRF) مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور روابط فرایند خردفیزیک بارورسازی ابر پارامتره شد، سپس در طرح واره خردفیزیک موریسون موجود در مدل WRF پیاده سازی شد. با شبیه سازی بارورسازی ابر توسط این مدل توسعه یافته، مقدار بارش تولید شده بعد از بارورسازی محاسبه شد و با مقدار بارش تخمین زده شده توسط مدل WRF در حالت کنترلی (بدون بارورسازی ابر) مقایسه شد. ازآنجاکه عمر ابر در زمان تزریق پیروپاترون ها و همچنین میزان آب ابر سرد ابر در زمان برخورد با پیروپاترون های مشتعل شده تاثیر بسزایی در اثر بارورسازی ابر دارد و در زمان عملیات، عمر ابر و میزان آب ابر سرد ابر در ایستگاه های مختلف متفاوت بوده است، بارورسازی در نقاط مختلف تاثیر متفاوتی داشت. عملیات بارورسازی موجب افزایش بارش باران در ایستگاه های باران سنجی ارومیه (۳%)، اهر (۲۷%)، سراب (۷%)، پارس آباد (۹%) واقع در منطقه شمال غرب ایران شد و این در حالی است که در برخی ایستگاه ها، بارورسازی موجب کاهش بارش ۱۱%، ۱%، ۴%، ۱۲% و ۱۰% ای به ترتیب برای ایستگاه های مراغه، تبریز، مهاباد، سهند و خوی دو ساعت پس از بارورسازی شد.

کلیدواژه ها

بارورسازی ابر, بارش, مدل میان مقیاس WRF, شمال غرب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.