بررسی پوشش واکسیناسیون هپاتیت B در کارکنان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی بیرجند

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-11-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی محمد ایزدپناه

Instructor, Faculty of Nursing & Midwifery, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

حمیدرضا مشرقی مقدم

Assistant Professor, Department of Cardiology, Faculty of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

مرضیه مقرب

Instructor, Faculty of Nursing & Midwifery, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

فاطمه صغری عبادیان

B.Sc. in Nursing

حمیدرضا غفاری

Instructor, Faculty of Nursing & Midwifery, Zabol University of Medical Sciences, Zabol, Iran

چکیده

زمینه و هدف: هپاتیت B یکی از مهمترین بیماریهای منتقله از راه خون به انسان است و تنها راه جلوگیری از انتقال و انتشار این بیماری، تزریق واکسن می باشد. کارکنان پرستاری نقش بسیار گسترده ای در پیشگیری و نیز از شیوع بیماریهای منتقله از راه خون دارند که از راه آسیب با سر سوزن، وسایل نوک تیز و آلوده و در تماس مستقیم با خون و حتی تجهیزات آلوده با خون و ترشحات و ... انتقال می یابد؛ مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان پوشش واکسیناسیون کارکنان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بر علیه هپاتیت B انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی که تمامی کارکنان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی بیرجند (اعم از رسمی، قراردادی، پیمانی و طرح نیروی انسانی شاغل در بخش درمان) مورد بررسی قرار گرفتند، از پرسشنامه ای شامل دو قسمت اطلاعات فردی و سوالات بهداشتی استفاده شد که با ارائه آموزش لازم به پرسشگران و مصاحبه حضوری تکمیل گردید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون آماری Chi-Square و آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معنی داری P?۰.۰۵ تحلیل شدند. یافته ها: در مجموع برای ۲۴۳ نفر پرسشنامه تکمیل شد. از این تعداد، %۸۴ سابقه واکسیناسیون را ذکر کردند و %۱۶ سابقه واکسیناسیون نداشتند. %۷۲.۹۱ واکسیناسیون خود را کامل انجام داده بودند؛ %۱۵.۳ یک نوبت و %۱۱.۸ دو نوبت تزریق را انجام داده بودند؛ بین گروه های مختلف سنی، سابقه کار و نوبت تزریق واکسن اختلاف معنی دار آماری حاصل نشد؛ همچنین رابطه بین مدرک تحصیلی و نوبت تزریق واکسن معنی دار نبود. نتیجه گیری: نتایج این بررسی نشان داد که %۲۷.۱ از افراد مورد مطالعه، واکسیناسیون خود را به طور ناقص انجام داده بودند؛ پیگیری تکمیل واکسیناسیون و یا تزریق واکسن یادآور برای این افراد ضروری است.

کلیدواژه ها

Vaccination, Hepatitis B, Prevention, Nursing stuff, واکسیناسیون, هپاتیت B, پیشگیری, پرستاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.