دانش مبتلایان به پرفشاری خون از علایم و عوارض بیماری و میزان فشار خون خود

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-13-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلام حسین محمودی راد

Instructor, Faculty of Nursing and Midwifery, Birjand University of Medical Sciences. Birjand, Iran.

زهرا محمودی راد

Physician

چکیده

زمینه و هدف: کنترل فشار خون یکی از مشکلات اساسی مبتلایان به پرفشاری خون می باشد که در نتیجه عدم پذیرش بیماری و درمان از جانب بیمار به وجود می آید. با توجه به این که سطح دانش بیماران می تواند عامل مهمی در پذیرش درمان این گونه بیماریها باشد، مطالعه حاضر به منظور بررسی سطح آگاهی و دانش بیماران مبتلا به پرفشاری خون از میزان فشار خون خود، علایم و عوارض بیماری پرفشاری خون انجام شد. روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال ۱۳۸۳ و در بخشهای مختلف (اورژانس، قلب، CCU و درمانگاه های تخصصی) بیمارستان ولی عصر (عج) شهر بیرجند انجام شد. ۳۸۵ بیمار از جامعه آماری در دسترس انتخاب شدند و مورد مصاحبه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای حاوی دو بخش اطلاعات جمعیت شناختی و سنجش دانش بیماران از محدوده فشار خون خود، فشار خون سیستول و دیاستول و سطح دانش آنان از علایم و عوارض بیماری پرفشاری خون بود. روایی پرسشنامه توسط چهار نفر متخصص قلب مورد تایید قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از جداول توصیفی و آزمون Chi-Square سطح معنی داری P?۰.۰۵ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: از میان ۳۸۵ بیمار مورد پژوهش ۲۸.۴% در گروه سنی ۵۱-۶۰ سال قرار داشتند؛ میانگین سنی این افراد ۱۳.۱۴±۵۸ سال بود. پاسخ ۷۷.۱% و ۴۴.۹% از بیماران به ترتیب به سوالات مربوط به محدوده فشار خون سیستول و دیاستول صحیح بود. ۷۳% محدوده فشار خون خود را می دانستند. ۷۹.۹% از بدون علامت بودن بیماری پرفشاری خون و ۵۹% نسبت به عوارض کلیوی بیماری پرفشاری خون آگاهی نداشتند. سطح دانش ۳۲.۵% در حد ضعیف و ۲۳.۴% در حد متوسط قرار داشت. بین سطح دانش با جنس و منبع کسب اطلاعات (P< ۰.۰۵) با تحصیلات، محل سکونت، شغل (P< ۰.۰۰۱) ارتباط معنی دار آماری وجود داشت. نتیجه گیری: به منظور پیشگیری از افزایش مرگ و میر و آسیب های جبران ناپذیر ناشی از کم اهمیت شمردن بیماری، بهتر است به افراد در معرض خطر و مبتلایان به بیماری پرفشاری خون آموزشهای لازم داده شود.

کلیدواژه ها

Hypertension, Awareness, Knowledge, پرفشاری خون, آگاهی, دانش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.