ارزشیابی برنامه آموزش بهداشت به منظور کاهش میزان آلودگی به شپش سر در بین دانش آموزان دختر مدارس ابتدایی

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-13-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایرج ضاربان

Instructor, Department of Health Education, Faculty of Public Health, Zabol University of Medical Sciences. Zabol, Iran.

محمد عباس زاده بزی

Instructor, Department of Health Education, Faculty of Public Health, Zabol University of Medical Sciences. Zabol, Iran

میترا مودی

Instructor, Department of Health Education, Faculty of Paramedicine, Birjand University of Medical Sciences. Birjand, Iran

حسن مهرجوفرد

Instructor, Birjand University of Medical Sciences. Birjand, Iran

حمیدرضا غفاری

Instructor, Department of Anatomy, Faculty of Medicine, Zabol University of Medical Sciences. Zabol, Iran

چکیده

زمینه و هدف: با توجه به نقشی که شپش سر در انتقال بیماریهای مختلف دارد و به عنوان یک عامل مهم در سنجش سطح بهداشت جامعه و بخصوص بهداشت فردی محسوب می شود، مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی برنامه آموزش بهداشت به منظور کاهش میزان آلودگی به شپش سر انجام شد. روش بررسی: این مطالعه تجربی (آزمون- شاهد) در سال ۱۳۸۲ بر روی دانش آموزان دختر مدارس ابتدایی شهر زابل انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه، برگ ثبت شواهد مستقیم رفتار یا فرم بازنگری و معاینه از نظر وجود نمف و شپش بالغ بود. پس از تعیین میزان آلودگی به شپش سر در افراد مورد مطالعه و انجام آزمون اولیه، برنامه و محتوای آموزشی تهیه گردید؛ سپس ۱۷۵دانش آموز پایه پنجم مبتلا به شپش سر به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. در گروه آزمون، مداخله آموزشی صورت گرفت. بعد از ۱.۵ ماه آزمون ثانویه انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای t زوجی و Chi-Square در سطح معنی داری P?۰.۰۵تحلیل شدند. یافته ها: از بین ۱۰۶۶ دانش آموز، ۳۱۳ نفر (۲۹.۴%) آلودگی به شپش سر داشتند. پس از مداخله آموزشی، میزان آلودگی در گروه آزمون به ۱۷.۶% کاهش یافت ولی در گروه شاهد تغییری نکرد. در گروه آزمون اختلاف معنی داری از نظر تاثیر برنامه آموزش بهداشت بر آگاهی، نگرش و عملکرد بهداشتی مشاهده شد (P< ۰.۰۰۱) ولی در گروه شاهد این اختلاف معنی دار نبود. بین میزان آلودگی به شپش سر با متغیرهای میزان تحصیلات والدین، پایه تحصیلی، دفعات استحمام در هفته، وجود حمام در منزل، میزان درآمد ماهیانه، بعد خانوار و استفاده از وسایل مشترک (مقنعه، روسری، شانه و حوله) ارتباط معنی داری وجود داشت (P< ۰.۰۲) (۸۴.۸ =?۲). نتیجه گیری: در این تحقیق برنامه آموزش بهداشت در کاهش آلودگی به شپش سر تاثیر مثبت داشت؛ بر این اساس توصیه می شود آموزش بهداشت فردی به صورت مدون در کتابهای آموزشی گنجانده شود و در مورد علائم و نحوه انتقال و پیشگیری، در مدارس و جلسات اولیا و مربیان، به والدین آموزش داده شود.

کلیدواژه ها

Hygiene education, Pediculus Capitis, Female, Elementary schools, Zabol, آموزش بهداشت, شپش سر, دختر, مدارس ابتدایی, زابل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.