مقایسه اثرات آنتی اکسیدانی و ضد دردی گالیک اسید و متفورمین در موش های صحرایی هیپرگلیسمیک القا شده با استرپتوزوتوسین

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 30، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-30-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 321
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه نهتانی

Biology Department, Faculty of Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

مرتضی بهنام رسولی

Biology Department, Faculty of Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

معصومه خیرآبادی

Biology Department, Faculty of Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

چکیده

زمینه و هدف: هیپرگلیسمی با کاهش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و آسیب به اعصاب محیطی همراه است. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه ای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد دردی گالیک اسید (ترکیب طبیعی) با متفورمین (داروی شیمیایی) در موش های صحرایی هیپرگلیسمیک صورت گرفت. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی برای القای هیپرگلیسمی، استرپتوزوتوسین (STZ) با دوز ۶۰ میلی گرم برکیلوگرم ،به صورت داخل صفاقی به موش­های صحرایی نر نژاد ویستار تزریق شد. برای این تحقیق موش ­ها در چهار گروه قرار گرفتند. دو گروه موش ­های کنترل سالم و هیپرگلیسمی بودند که دارویی دریافت نکردند و دو گروه دیگر، موش ­های هیپرگلیسمی بودند که به ترتیب، متفورمین با دوز ۳۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم در روز و گالیک­اسید با دوز ۴۰ میلی گرم بر کیلوگرم  در روز دریافت نمودند. با شروع دوره ۸ هفته ای برای تمام گروه­ ها، هر دو هفته آزمون hot-plate  و tail-flick  گرفته شد و در پایان دوره موش ­ها را بیهوش کرده و خونگیری جهت سنجش میزان فعالیت آنزیم­ های آنتی­ اکسیدانی از حیوانات انجام شد. آنالیز داده ­ها توسط نرم افزار SPSS نسخه ۱۹ و مقایسه بین میانگین داده­ ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه (one-way ANOVA) و آزمون تعقیبی Tukey انجام گردید. یافته ها: تجویز متفورمین و گالیک­اسید به موش­ های صحرایی هیپرگلیسمیک به مدت ۸ هفته نسبت به گروه کنترل هیپرگلیسمی باعث شد تا آستانه درد و فعالیت آنزیم­ های آنتی ­اکسیدانی کاتالاز (CAT)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) افزایش یابد )۰/۰۵P˂). نتیجه گیری: گالیک اسید همانند متفورمین می تواند برای بهبود عوارض ناشی از شرایط هیپرگلیسمی موثر واقع شود و ممکن است در آینده برای بیماران دیابتی کاربرد بالینی داشته باشد. * مسئول مکاتبات: مرتضی بهنام رسولی    پست الکترونیکی: behnam@um.ac.ir View ORCID iD Profile You can also search for this author in:  PubMed     ResearchGate   Scopus    Google Scholar    Google Scholar Profile

کلیدواژه ها

Analgesic, Antioxidant, Gallic acid, Hyperglycemia, Metformin, ضد درد, آنتی اکسیدان, گالیک اسید, هیپرگلیسمی, متفورمین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.