همنشینی ادیان پیش از اسلام، اسلام و مسیحیت در سکه های اوایل دوره اسلامی (مطالعه موردی دوره امویان و سکه های عرب-ساسانی)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: همایش بین المللی گفتگوی ادیان و مذاهب؛ همزیستی مسالمت آمیز
  • کد COI اختصاصی: ICIDCONF01_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی پیری

استادیار، عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

فاطمه شیرازی

مربی، عضو هیات علمی گروه صنایع دستی دانشکده هنر و معماری دانشگاه سیستان و بلوچستان،زاهدان،ایران

چکیده

سکه از جمله آثار هنری است که به دلیل جایگاه آن در مبادلات و تجارت برای شناخت هنر یک دوره اهمیت بسیار دارد. از آنجا که سکه علاوه بر آنکه به عنوان پول رایج در یک دوره استفاده میشده، بیانگر هویت همان دوره نیز بوده لذا مطالعه سکه ها بیانگر اندیشه و تفکرات حاکم بر آن دوران است. در دوران پیش از اسلام هر یک از حکام و پادشاهان سکه مخصوص به خود داشتند و تصویر مربوط به پادشاه آن دوره و گاهی تصاویری که بیانگر دین و مذهب آن دوران نیز باشد بر سکه ها حک میشد. با توجه به آنچه گفته شد تغییر هر آیین و حکمرانی باید نمود بیرونی خود را در سکه های آن دوره نشان دهد. از آنجا که اسلام آیینی بسیار فراگیر بود و در شرق و غرب گسترش یافت، این سوالات مطرح میشود که: .۱سکه های اوایل دوره اسلامی چگونه مبانی و اندیشه آن دوران را بیان کردند؟ .۲ آیینهای پیشین چه تاثیراتی بر این روند گذاشتند؟ برای رسیدن به پاسخ مناسب، اطلاعات پژوهش که به روش کتابخانه ای گردآوری شده بررسی گردیده است.نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد که در ابتدای دوران اسلامی برای آنکه مبانی و اندیشه اسلام به صورت اصولی اجرا گردد نیاز بود هنرمندان درک درستی از این اصول داسته باشند بنابراین در ابتدا در بسیاری از آثار هنری همنشینی مسالمت آمیزی میان ادیان دیگر و اسلام وجود داشت. در هنرهای آغازین در کنار استفاده از آیات و روایات قرآنی، تصاویری از پادشاهان و ادیان دیگر چون زرتشت و مسیحیت در سکه ها مشاهده میگردد. این همنشینی ادیان در یک اثر هویت ویژهای به آثار داده و در نهایت منجر به خلق آثاری گردید که منحصرا اسلامی بودند.

کلیدواژه ها

سکه های عرب-ساسانی، امویان، اسلام، مسیحیت، ادیان پیش از اسلام.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.