اینترنت اشیاء در معماری سازمانی شرکت های خدمات پس از فروش موتورسیکلت (مطالعه موردی: کویر موتور)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی اقتصاد و مدیریت کسب و کار با گرایش توسعه دانش بنیان
  • کد COI اختصاصی: BMCONFE02_147
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شهابی

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری، تهران، ایران

محمدرضا انبیائی

انجمن مدیریت کسب و کار ایران، تهران، ایران

چکیده

امروزه با ورود فناوری های نوینی که انقلاب صنعتی چهارم به ارمغان آورده است، سازمان ها می توانند بهره وری خود را بهبود ببخشند. و باتوجه به چالش های متعددی که در حوزه صنعت موتورسیکلت کشور وجود دارد؛ از جمله تحریم ها، و الزامات و فشارهای محیطی مختلف، شرکت های خدمات پس از فروش موتورسیکلت به استقرار یک سیستم مدیریتی فراگیر نرم افزاری مجبور هستند. همچنین با پیشرفت تکنولوژی و مطرح شدن فناوری های جدید مانند اینترنت اشیا، سرویس هایی برای سازمان ها ارائه می شود که به کمک آن ها می توانند معماری سازمانی کارآمدتری از قبل داشته باشند. نتیجه این تحقیق طراحی معماری سازمانی مبتنی بر اینترنت اشیاء برای شرکت های خدمات پس از فروش در صنعت موتورسیکلت می باشد. برای رسیدن به این هدف واحد بازرسی یکی از شعب شرکت کویر موتور به عنوان مطالعه موردی انتخاب و با استفاده از یک قطعه سخت افزاری مبتنی بر اینترنت اشیاء، فرآیندهای آن بازنویسی شده است؛ سپس با انتخاب چارچوب معروف زکمن به عنوان معماری سازمانی، دو سطر نخست این چارچوب با اینترنت اشیاء بازنویسی شده و یک معماری سازمانی نوین مبتنی بر اینترنت اشیاء ایجاد شده است. در این تحقیق اینترنت اشیا متغیر مستقل و ستون های چارچوب زکمن (داده، کارکرد، شبکه، افراد، زمان، انگیزه) متغیر های وابسته می باشند. بر همین اساس شش فرضیه برای تحقیق در نظر گرفته و متناسب با سوالات تحقیق و فرضیه ها، پرسشنامه ای برای خبرگان علمی در حوزه معماری سازمانی و اینترنت اشیاء طراحی شد و پس از گردآوری نظر خبرگان و تجزیه و تحلیل پرسشنامه با آزمون مربع کای، پرسشنامه ای نیز برای متخصصین صنعت حمل و نقل (مدیران و کارشناسان متخصص حوزه فناوری اطلاعات شرکت های خدمات پس از فروش) طراحی و پس از تکمیل توسط آن ها و تجزیه و تحلیل با آزمون ویلکاکسون مرتبه سوم در خصوص فرضیه های تحقیق نتیجه گیری شد، که در نهایت از شش فرضیه تحقیق، فرضیه چهارم تحقیق مردود، و فرضیه اول، دوم، سوم و پنجم و ششم تایید شد.

کلیدواژه ها

اینترنت اشیاء، معماری سازمانی، خدمات پس از فروش، موتورسیکلت، انقلاب صنعتی چهارم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.