عوامل مرتبط با فرسودگی شغلی پرستاران در همه گیری کووید-۱۹ و راهکار‎‎های مدیریت آن: یک مطالعه مروری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 18، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNR-18-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ماندانا صاحب زاده

Isfahan UNIVERSITY of Medical Sciences

بهاره مرادی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: همه‎گیری کووید-۱۹، یک سناریوی بی‎سابقه برای همه کشورها است. در این بیماری اهمیت و نقش پرستاران به دلیل تماس طولانی‎مدت با بیماران بسیار مهم است. در همه‎گیری کرونا، پرستاران در معرض فرسودگی‎شغلی که به معنای خستگی فیزیکی، هیجانی و روانی به‎سبب قرارگرفتن طولانی مدت در موقعیت کار سخت می‎باشد، قرار دارند. مقاله حاضر با هدف تعیین عوامل موثر برفرسودگی شغلی پرستاران در دوران کووید-۱۹، راهکارهای مقابله با آن و موانع موجود در انجام مداخلات تنظیم شده‎است. روش: مطالعه حاضر از نوع مروری نقلی بوده  که از طریق جستجوی آنلاین در پایگاه‎های اطلاعات علمی PubMed، direct Science، Web of science و ISI در بازه زمانی ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ با استفاده از کلیدواژه های Burnout، Nurses ،Epidemic وCovid-۱۹  (فرسودگی‎شغلی، پرستاران، همه‎گیری، کووید-۱۹) به زبان انگلیسی و با استفاده از عملگرهای بولین بدست آمده است. همچنین جستجو در موتور جستجوی  Google Scholar به انگلیسی انجام شد. معیار ورود شامل مطالعاتی بود که به عوامل مرتبط با فرسودگی شغلی و راهکارهای آن پرداخته بودند. معیار‎های خروج شامل عدم دسترسی به مقاله کامل بوده است. جهت تحلیل و دسته بندی داده ها از یک جدول استخراج داده استفاده شد. یافته ها: با گسترش بیماری کووید-۱۹، فرسودگی شغلی پرستاران بیشتر شده‎است. یافته های مقاله در سه دسته عوامل موثر بر فرسودگی‎شغلی پرستاران در دوران کووید ۱۹، مداخلات موثر برای مقابله با فرسودگی شغلی، و موانع موجود در انجام مداخلات تنظیم شده‎است. نتیجه گیری: طبق مطالعات، فرسودگی‎شغلی در پرستاران زن بیشتر است و با متغیر‎هایی مانند، استرس، حجم کار، کمبود تجهیزات حفاظت فردی، مشکلات محیطی بیمارستان‎ها و نگرانی خطر انتقال بیماری رابطه مستقیم دارد. برنامه‎ریزی دقیق و آمادگی دولت‎ها و سیستم‎های بهداشتی، آموزش، ارائه برنامه های روانشناسی مناسب، آموزش از راه دور، برنامه های تاب آوری، حمایت خانوادگی و مشارکت پرستاران هنگام اتخاذ سیاست ها راهکار‎‎های مناسبی برای مواجهه با فرسودگی شغلی پرستاران است. مواردی مانند برچسب ناقل بیماری، ترس، عدم اطمینان موانعی برای انجام مداخلات هستند.

کلیدواژه ها

Burnout, Nurses, Epidemic, Covid-۱۹, فرسودگی شغلی, پرستاران, همه گیری, کووید-۱۹

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.