مقایسه میزان حساسیت اخلاقی حرفه ای پرستاران شاغل با دانشجویان پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال ۱۳۹۹

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 18، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNR-18-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه نصیریانی

hid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

عهدیه بحری

hid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

نجمه زمانی

hid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

سیده الهام فضل جو

hid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

چکیده

مقدمه: ماهیت حرفه­ی پرستاری به گونه­ای است که توانایی حساسیت نسبت به مسائل اخلاقی بسیار حائز اهمیت می­باشد. حساسیت اخلاقی به معنای توانایی تشخیص تعارضات اخلاقی، درک صحیح موقعیت­های اخلاقی و آگاهی از عواقب اخلاقی تصمیمات اتخاذ شده می­باشد.[r۱]  از [r۲]  آنجاییکه قرار گرفتن در محیط بالین به عنوان یک پرستار و در محیط آموزشی به عنوان یک دانشجوی پرستاری، هر کدام به نحوی می­توانند بر حساسیت اخلاقی حرفه­ای تاثیر بگذارند؛ لذا این مطالعه با هدف مقایسه میزان حساسیت اخلاقی [r۳] حرفه­ای پرستاران شاغل با دانشجویان پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال ۱۳۹۹ در  آذر ماه انجام گرفت. روش: در این مطالعه ­ی توصیفی مقطعی ۱۳۰ دانشجوی سال آخر پرستاری و ۱۴۰ پرستار شاغل در بیمارستان­های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد به روش در دسترس وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده­ها با پرسشنامه­های جمعیت شناختی و حساسیت اخلاقی لوتزن (Lutzen) انجام شد. داده ­ها توسط نرم افزار SPSS نسخه­ ی ۱۶ با شاخص­های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، درصد) و آمار تحلیلی (تی مستقل، آنالیز واریانس یک­طرفه و پیرسون) مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. یافته ­ها:میانگین نمره و انحراف معیار حساسیت اخلاقی در پرستاران شاغل (۵۰/۱۱±۰۱/۶۴) و دانشجویان پرستاری (۵۷/۱۳±۴۲/۶۰) از ۱۰۰ بدست آمد که از نظر آماری تفاوت معنی ­دار بود (۰۱/۰P=). در هر دو گروه میانگین نمره­ی حساسیت اخلاقی در حیطه­ ی «صداقت و خیر خواهی» بالاترین نمره و حیطه­ی «استفاده از دانش حرفه­ای» کمترین نمره را داشت.  نتیجه­ گیری: براساس یافته­ ها[r۴] ، سطح حساسیت اخلاقی در هر دو گروه دانشجویان پرستاری و پرستاران شاغل متوسط بدست آمد. با توجه به اهمیت حساسیت اخلاقی و تاثیر آن بر روی افزایش کیفیت مراقبتی، لازم است آموزش و نظارت­های لازم در جهت رعایت کدهای اخلاقی پرستاری برای دانشجویان و پرستاران شاغل جهت ارتقاء سطح حساسیت اخلاقی آنان صورت پذیرد[r۵] .

کلیدواژه ها

Nurse, Nursing student, Ethical sensitivity, Ethics fundamental , حساسیت اخلاقی, اصول اخلاقی, پرستار, دانشجوی پرستاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.