تاثیر مشاوره مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به اختلالات فشار خون: یک مطالعه کارآزمایی بالینی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پزشکی نوید نو، دوره: 26، شماره: 85
  • کد COI اختصاصی: JR_NNJ-26-85_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید جهانی

گروه مامایی، دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ، مشهد، ایران

سمانه خزایی

گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی، مشهد، ایران

ژاله فیضی

روانشناسی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

سعید اخلاقی

دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران

چکیده

مقدمه: کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به اختلالات فشارخون به دلیل مشکلات جسمی و روحی پایین تر از زنان باردار سالم است، لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مشاوره پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی زنان باردار با اختلالات فشارخون انجام گرفت. مواد و روش ها: این مطالعه کارازمایی بالینی تصادفی برروی۵۸ زن باردار مبتلا به اختلالات فشارخون مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر مشهد در سال ۱۴۰۰ انجام شد. واجدین پژوهش از طریق بلوک های جایگشتی به دو گروه تخصیص تصادفی یافتند. گروه آزمون ۸ جلسه ۴۵-۶۰ دقیقه ای مشاوره با رویکرد پذیرش و تعهد دریافت کردند گروه کنترل صرفا مراقبت های روتین بارداری را انجام دادند. داده ها درقبل ، بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی اندازه گیری گردید. آنالیز با استفاده از۲۵ SPSSوآزمون های آماری توصیفی و استنباطی، در سطح معناداری ۵% انجام گردید. یافته ها: دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک و مامایی قبل از مداخله همگن بودند. امتیاز کل کیفیت زندگی قبل از مداخله در گروه آزمون ۰/۱۱ ± ۰/ ۹۵ در برابر۴/۱۱ ± ۶/۹۱ گروه کنترل بود اما کیفیت زندگی بلافاصله و یک ماه بعد مداخله در گروه ازمون در مقایسه با قبل نسبت به گروه کنترل به لحاظ آماری معنی دار بود (۰۵/۰> P) نتیجه گیری: مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به اختلالات فشار خون را افزایش می دهد. لذا توصیه میگردد این برنامه مشاوره ای جهت بهبود کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به فشار خون بارداری استفاده شود.

کلیدواژه ها

پذیرش و تعهد, کیفیت زندگی, مشاوره, اختلالات فشار خون بارداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.