بازنگری در نظریه خطای تاریخ

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSEH-11-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شایان کرمی

دانش آموخته دکتری و مدرس دانشگاه، گروه تاریخ، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

چکیده

هدف این تحقیق بازنگری در نظریه خطای تاریخ و دو دغدغه عمده مقاله، یکی، تبیین ضرورت نظریه تاریخ و دوم، بازاندیشی در نظریه خطای تاریخ است. سوال اصلی تحقیق این است که نظریه خطای تاریخ چیست و چگونه می­توان خطا را در نظریه تاریخ تشخیص داد؟ این پژوهش به ­روش تاریخی تحلیل خطا در شش مرحله، انجام شده است. یافته­های تحقیق نشان می­دهد، دانش تاریخ قربانی نزاع بین مارکسیسم و مخالفان نظریه تاریخ مارکس شده است. به عبارت دیگر، یکی از پیامدهای زیانبار جنگ جهانی دوم ویرانی دانش تاریخ بود. مخالفان مارکسیسم –از جمله کارل پوپر- با صورت­بندی نظریه خطای تاریخ تبر بر ریشه دانش تاریخ زده­اند. بنابر این، بازنگری در نظریه خطای تاریخ گامی مهم در جهت بهبود دانش تاریخ است. نظریه خطای تاریخ بر مفروضات خطا متکی است، زیرا تاریخ دانش مبتنی بر رخداد­های منحصربفرد نیست و معرفت تاریخی بر پایه ادراک و تجارب تاریخی مشترک شکل می­گیرد. همچنین، فرض عدم امکان نظریه تاریخ یک خطاست، زیرا تاریخ بخش مهمی از هر نظریه اجتماعی است. اگرچه خطای نظریه تاریخ تاکنون پیامدهای فاجعه­باری داشته است؛ سزاوار نیست دانش تاریخ به صورت کامل نفی شود. موج فزاینده خشونت در جهان و علائم آماده شدن کشورها برای ورود به جنگ جهانی سوم نشان می­دهد سرکوب دانش تاریخ به گسترش صلح و امنیت جهانی منجر نشده است.

کلیدواژه ها

نظریه تاریخ, خطای تاریخ, پوپریسم, نظریه اجتماعی, مارکسیسم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.