همانند سنجی شخصیت پردازی بانوان در شاهنامه فردوسی و قصص قرآن کریم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادب حماسی، دوره: 19، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPNFA-19-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید امیر سید جعفری

دانشجوی دکتری کلام اسلامی دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه قم، ایران.

سید محمد حسینی

استادیار دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.(نویسنده مسوول)

چکیده

شخصیت پردازی بانوی ایرانی در داستان ها و شعرها و نمایشنامه ها هنگامی مانا و پایا خواهد بود که از تراث فرهنگ ایرانی- اسلامی بهره برده باشد. در این راستا، این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که در شخصیت پردازی بانوان در قصص قرآن کریم و داستان های شاهنامه فردوسی از چه زمینه ها و عواملی استفاده شده است؟ بر این اساس، با به کارگیری نظرگاه تطبیقی و روش توصیفی- تحلیلی در متون مذکور، چنین نتیجه گیری شده است که شخصیت بانوان به دو دسته ی بانوان نیک اندیش و بداندیش تقسیم شده است. بانوی نیک اندیش به ظواهر مادیات و اولویت آن متمایل نمی باشد و همچنین بر پیروی از آئین ها و سنت ها و اهمیت نهاد خانواده به ویژه نقش همسر و پدر تاکید می کند. در مقابل، بانوی بداندیش دارای شخصیتی است که فقط به مادیات و ظواهر آن تمرکز دارد و از این رهگذر، به خانواده و سنت و آئین متعهد و پای بند نمی باشد. در نهایت، شخصیت پردازی بانوان در متون مذکور بر اساس درون مایه دوگانه مادی گرایی و معنویت گرایی قابل بحث هستند.

کلیدواژه ها

قصص قرآنی, شاهنامه, بانوان, مطالعات ادبی شناختی, شخصیت پردازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.