ارزیابی مدیریت ریسک در بانکداری ایران بر اساس اصول راهنمای IFSB

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت نوآوری و راهبردهای عملیاتی، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IMOS-4-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید فیض عارفی

گروه مدیریت سیستم و بهره وری، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران.

مریم حافظیان

گروه مدیریت آموزشی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران.

چکیده

هدف: این پژوهش باهدف ارزیابی مدیریت ریسک بانکداری اسلامی بر اساس اصول راهنمای IFSB دریکی از بانک های دولتی استان خراسان شمالی انجام شد.روش شناسی پژوهش: روش پژوهش در این مطالعه از نوع توصیفی پیمایشی و جامعه آماری شامل کارمندان شعب و کارمندان و مدیران دوایر مختلف مدیریت منطقه بانک موردنظر بود. نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود که در فرایند پیمایش ۳۵ نفر مشارکت کردند. پرسشنامه ­ای که در این پژوهش استفاده شده است ترجمه پرسشنامه ارایه شده توسط رزمن و عبدالرحمان [۳۰] بر اساس اصول راهنمای IFSB در سال ۲۰۱۵ است که روایی آن توسط خبرگان تایید و برخی نکات ویرایشی اعمال شد و نیز پایایی آن توسط ۲۵ نفر از خبرگان با آلفای کرونباخ ۰/۷۶ تایید شد. برای تجزیه وتحلیل داده ­ها از آمار توصیفی و آزمون­های کولموگروف-اسمیرنوف، آزمون دوجمله ­ای و آزمون فریدمن استفاده شده است.یافته ها: یافته ها حاکی از آن بود که ۹ مولفه از ۴۲ مولفه مدیریت ریسک در وضعیت مناسبی نیستند. این مولفه ها شامل ۲ مولفه از مدیریت ریسک سرمایه­ گذاری، ۴ مولفه از مدیریت ریسک بازار، ۱ مولفه از مدیریت ریسک نقدینگی و ۲ مولفه از جابجایی مدیریت ریسک تجاری هستند.اصالت/ارزش افزوده علمی: نتایج این مطالعه نشان داد که به ترتیب در زمینه ­های مدیریت ریسک بازار، مدیریت ریسک سرمایه ­گذاری، مدیریت ریسک تجاری جابجایی و مدیریت ریسک نقدینگی ضعف ­ها و فرصت ­هایی برای بهبود وجود دارد.

کلیدواژه ها

مدیریت ریسک, بانکداری اسلامی, اصول راهنمای IFSB

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.