اثر نامتقارن سیاست پولی بر تولید بخش صنایع و معادن در ایران: رهیافت همجمعی پنهان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و الگو سازی ( اقتصاد سابق)، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOJ-13-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا طهماسبی

دانشجوی دکتری گروه اقتصاد دانشکده مدیریت و اقتصاد واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

کامبیز هژبرکیانی

استاد گروه اقتصاد دانشکده مدیریت و اقتصاد واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

محسن مهرآرا

استاد گروه اقتصاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران، تهران، ایران

بیژن صفوی

استادیار گروه اقتصاد واحد تهران جنوب دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

هدف اصلی در این پژوهش بررسی و آزمون آثار نامتقارن حجم نقدینگی بر تولید بخش صنایع ومعادن است. برای این منظور از تحلیل های همجمعی پنهان و الگوی توزیع وقفه ای خود رگرسیون در اقتصاد ایران در دوره زمانی۱۳۵۳ تا ۱۳۹۹ استفاده شده است. برای استخراج تکانه های مثبت و منفی متغیر حجم نقدینگی از فیلتر هودریک پرسکات استفاده شده است. سپس آثارتکانه های مثبت و ­منفی متغیرها به صورت جداگانه بر تکانه های مثبت و منفی تولید این بخش با تحلیل همجمعی پنهان بررسی شد. در مرحله آخر بااستفاده از الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی غیرخطی و آزمون کرانه ها رابطه بلندمدت بین متغیرها بررسی و ضرایب بلندمدت محاسبه شد. نتایج نشان داد که همجمعی پنهان بین سری های زمانی حجم نقدینگی و تولید در بخش صنایع و معادن وجود دارد، به طوری که اجزای مثبت حجم نقدینگی و تولید در این بخش با یکدیگر و همچنین اجزای منفی آنها نیز باهم رابطه بلندمدت دارند. همچنین اثرگذاری تکانه های مثبت حجم نقدینگی بزرگتر از تکانه های منفی این متغیر است. بنابراین وجود عدم تقارن در سیاست پولی مورد تایید قرار گرفت.

کلیدواژه ها

حجم نقدینگی, همجمعی پنهان, الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.