بررسی رفتار لرزه ای ساختمان های دارای جداساز لرزه ای پایه با در نظرگیری اندرکنش خاک و سازه تحت زلزله های حوزه نزدیک و دور از گسل

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 53، شماره: 111
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-53-111_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رشیدی

دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

مجتبی فتحی

گروه عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

افشین ناصرپور

&#۰۳۹;گروه عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

مطالعه حاضر به تاثیر اندرکنش خاک و سازه بر روی رفتار لرزه ­ای قاب ­های جداسازی شده پایه تحت زلزله­ های حوزه نزدیک و دور پرداخته است. برای این منظور، نتایج تحلیل­ های دینامیکی غیرخطی قاب ­های یک، چهار و هشت طبقه جداسازی شده پایه، با قاب­ های متناظر پایه ثابت، مقایسه شدند. طبق نتایج می­توان گفت که شتاب طبقات در سازه­ های دارای جداساز پایه، به ­شدت کاهش می ­یابد و در برخی حالات به حدود ۲۰ درصد حالت پایه ثابت و حتی کم­تر نیز می­ رسد. ملحوظ کردن اثر اندرکنش خاک و سازه در قاب­ های یک و چهار طبقه دارای جداساز پایه، تاثیر چندانی روی تغییرمکان جانبی طبقات ندارد اما در قاب ۸ طبقه روی بستر نرم تحت زلزله­ های حوزه نزدیک، تا حدود ۸۰ درصد بیشتر است. همچنین نشان داده شد که برای قاب ­های دارای جداساز پایه، جذب انرژی در تیرها و ستون­ ها تا ۱۰۰ درصد در مقایسه با قاب­ های بدون جداساز کاهش می­ یابد. در این حالت، در نظر گرفتن اثر اندرکنش خاک و سازه تاثیر چندان زیادی در نتایج جذب انرژی قاب­ های جداشده در پایه ندارد. درمجموع با توجه به نتایج شتاب و تغییرمکان طبقات می­توان گفت استفاده از جداساز لرزه ­ای پایه، برای قاب هشت طبقه مطلوب نیست.

کلیدواژه ها

جداساز لرزه ای, اندرکنش خاک و سازه, خاک نرم, حوزه نزدیک, شتاب طبقات, تغییرمکان طبقات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.