تاثیر جنگ های نادرشاه بر اقتصاد دوره افشاریه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات جنگ، دوره: 5، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_QJWS-5-16_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1286
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود براتیان

مدرس و عضو هیئت علمی دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش، تهران، ایران.

سمیه ایرجی

گروه تاریخ، دانشکده ادبیات، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.

ذکرالله محمدی

عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.

چکیده

با سقوط حکومت دیرپای صفوی در سال ۱۱۳۵ هجری قمری، ایران به مدت ۸ سال تحت سلطه افغان ها قرار گرفت در این مقطع ایران شاهد شورش ها و جنگ های داخلی و خارجی بود. در این بین نادرشاه افشار توانست با اقدامات نظامی گسترده خود به عرصه سیاست دست یافته و حکومتی را تشکیل داد که بنیان آن بر ساختار نظامی استوار بود. با توجه به تمرکز نادرشاه به ایجاد ثبات و یکپارچگی کشور، مسائل اقتصادی در این دوره مغفول مانده است. از این رو مسئله محققان، بررسی اوضاع اقتصادی ایران در این دوره، متاثر از جنگ های نادر است. سوال اصلی این تحقیق آن است که جنگ های نادرشاه چه تاثیری بر اقتصاد دوره افشاریه داشته است؟ پژوهش حاضر با روش تحقیق تاریخی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته و نتایج جنگ های نادرشاه بر اقتصاد آن دوره را در سه بعد نظام مالیاتی، تجارت خارجی و اقتصاد کشاورزی مورد بررسی قرار داده است. نتایج حاکی از آن است که، نظام مالیاتی در این دوره به دلیل تامین نیازمندی لشکرکشی ها، انباشت سرمایه در درون خزائن و عدم تزریق آن در بطن اجتماع و طبقات مردم، دچار نابسامانی شده و در رویکرد نظامی نادرشاه در تجارت منطقه ای و فرامنطقه ای ایران تاثیر منفی گذاشت. همچنین اقتصاد کشاورزی به دلیل وجود جنگ های پی درپی، نبود تشکیلات اداری و تخریب نیروهای تولیدی رو به رکود گذاشته بود.

کلیدواژه ها

جنگ های نادر, سلسله افشار, نظام مالیاتی, تجارت خارجی, اقتصاد کشاورزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.