تاثیر مصرف امگا-۳ بر روی سرطان کولورکتال

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل، دوره: 24، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUMS-24-1_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر رضوی

۱.Student Research Committee, Babol University of Medical Sciences, Babol, I.R.Iran.

رضا علیزاده نوایی

۲.Gastrointestinal Cancer Research Center, Non-Communicable Diseases Research Institute, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, I.R.Iran.

جواد شکری

۳.Cancer Research Center, Health Research Institute, Babol University of Medical Scinces, Babol, I.R.Iran.

بابک معظمی

۱.Student Research Committee, Babol University of Medical Sciences, Babol, I.R.Iran.

رضا قدیمی

۴.Social Determinanats Health Reseach Center, Health Research Institute, Babol University of Medical Scinces, Babol, I.R.Iran.

چکیده

سابقه و هدف: سرطان روده بزرگ یکی از سرطان های شایع در بین زنان و مردان در دنیا می باشد. در بین عوامل خطر سرطان کولورکتال، عوامل تغذیه ای از جمله مهم ترین و قابل پیشگیری ترین عوامل خطر محسوب می شوند. مطالعات اپیدمیولوژیک و نیز شواهد آزمایشگاهی به بررسی اثرات مصرف امگا-۳ در پیشگیری از سرطان کولورکتال پرداخته اند که با توجه به برخی نتایج متفاوت، مطالعه حاضر به بررسی اثر این ماده مغذی بر روی سرطان کولورکتال می پردازد. مواد و روش ­ها: در این مرور سیستماتیک و متاآنالیز مطالعات واجد شرایط با استفاده از کلید واژه های Colorectal cancer or colon cancer، Omega ۳ fatty acids، fish oil،n-۳ PUFAs  و ω-۳ در پایگاه های اطلاعاتی ISI، Pubmed، Scopus، Proquest و Embase از سال ۱۹۹۳ تا پایان ۲۰۱۷ با محدودیت زبان انگلیسی با دقت و به طور مستقل توسط دو نفر از محققین جستجو شدند و اختصارات RR، OR و HR با محدوده اطمینان ۹۵% استخراج شدند و بر اساس مدل اثر تصادفی تحت آنالیز آماری قرار گرفتند. یافته ها: از میان ۶۵۵۴ مقاله، در نهایت ۱۵ پژوهش کوهورت آینده نگر وارد مطالعه شد. با وجود پایین تر بودن میزان ابتلا به سرطان کولورکتال در هر دو جنس (۰/۳۹۴=p، ۱/۰۶-۰/۸۵ :۹۵% CI، ۰/۹۵:RR) و همچنین جمعیت مردان (۰/۳۹۵=p، ۱/۰۹-۰/۷۹ :۹۵% CI، ۰/۹۳:RR) و زنانی (۰/۵۸۳=p، ۱/۱۷-۰/۷۴ :۹۵% CI، ۰/۹۳:RR) که امگا-۳ مصرف می کردند، تفاوت آماری معنی داری با افراد غیر مصرف کننده نداشتند. نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان داد که ارتباط معنی داری میان مصرف امگا-۳ و نیز ساب تایپ های آن با میزان ابتلا به سرطان کولورکتال وجود نداشت.

کلیدواژه ها

Colorectal, Cancer, Fatty Acids, Omega-۳, Fish Oil., کولورکتال, سرطان, اسیدهای چرب, امگا-۳, روغن ماهی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.