چارچوب شناسایی، تحلیل و بررسی قرارگاه های رفتاری در طراحی فضاهای مسکن- نمونه موردی منطقه فرهنگ شهر شیراز
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: نشریه هنرهای زیبا- معماری و شهرسازی، دوره: 25، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_JFAUP-25-3_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 199
نویسندگان
۳rd Goldasht, Moaaliabaad
دانشگاه شیراز، دانشکده هنر و معماری، گروه معماری
دانشیار بخش معماری دانشکده هنر و معماری، دانشگاه شیراز، ایران
چکیده
کیفیت ساماندهی رفتاری بر فضا و نحوه ساماندهی فرم ها اثرگذار است، لذا شناخت الگوهای رفتاری، باعث افزایش آگاهی معماران نسبت به میزان پاسخگویی شیوه طراحی به نیازهای رفتاری کاربران میگردد و که نتیجه این آگاهی رویکرد منطقی و غیر کلیشهای در طراحی است. لذا این پژوهش به بررسی، شناسایی و تحلیل قرارگاه های رفتاری در فضای مسکونی میپردازد. میزان تطابق طراحی فضایی در کاربری مسکونی کنونی با نیازمندیهای فضایی در زندگی روزمره این پرسش را مطرح میکند که معماری معاصر ایران تا چه میزان توانسته است فضایی مناسب خواستها و تمایلات رفتاری انسان امروزی را طراحی کند. این پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و با استفاده از بررسی غیرمداخله گرانه نمونه های عینی، به همراه کاربست ابزارهای محقق ساخته شامل جدول های شناسایی قرارگاه های رفتاری و مشخصات ترسیم شده توسط کاربران، اطلاعات را جمع آوری می نماید. یافته های این پژوهش به شناخت قرارگاه های رفتاری، شبکه ی الگوهای مکان-رفتار و خصوصیات و ویژگی های زمانی و مکانی آن ها میانجامد. این پژوهش در پی شناخت شاخصه های مکان-رفتار، فهم صحیح و واقع نگرانه ای از شبکه رفتار فضایی، بررسی میزان تداخل قرارگاه های رفتاری و شدت و ضعف و اثرگذاری آن در فضای خانه های امروزی در منطقه فرهنگ شهرشیراز است. نتایج پژوهش به ارائه روشی جهت پاسخ بهینه فضایی به رفتارهای دلخواه و درخور زیستی میانجامد.کلیدواژه ها
قرارگاه رفتاری, رفتارشناسی, روانشناسی محیطی, مسکن, الگوی رفتاری, الگوی مکان-رفتاراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.