ارتباط بین حدت بینایی و ضخامت شبکیه اندازه گیری شده با روش توموگرافی انسجام نوری (Optical Coherence Tomography) در ادم ماکولای دیابتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUMS-25-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید احمد رسولی نژاد

۱.Department of Ophthalmology, School of Medicine, Babol University of Medical Sciences, Babol, I.R.Iran.

منصور بابایی

۲.Clinical Research Development Unite of Rouhani Hospital, Babol University of Medical Sciences, Babol, I.R.Iran.

ندا مفتاح

۲.Clinical Research Development Unite of Rouhani Hospital, Babol University of Medical Sciences, Babol, I.R.Iran.

همت قلی نیا

۳.Health Research Institute, Babol University of Medical Sciences, Babol, I.R.Iran.

چکیده

سابقه و هدف: ادم ماکولای دیابتی (DME) یکی از عوارض شایع دیابت می باشد که به طور قابل توجهی باعث اختلال بینایی و نابینایی قابل پیشگیری می شود. ضخامت مرکزی ماکولا (CMT) یک ویژگی است که در بیماران مبتلا به ادم ماکولای دیابتی یافت می شود. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین ضخامت مرکزی ماکولای اندازه گیری شده با توموگرافی انسجام نوری (Optical Coherence Tomography= OCT) و حدت بینایی (VA) در بیماران مبتلا به ادم ماکولای دیابتی قبل و بعد از تزریق داخل زجاجیه بواسیزوماب انجام شد. مواد و روش­ ها: این مطالعه مقطعی، بر روی ۱۰۰ بیمار مبتلا به ادم ماکولای دیابتی با درگیری هر دو چشم مراجعه کننده به بخش چشم پزشکی بیمارستان روحانی بابل که تحت تزریق داخل زجاجیه بواسیزوماب قرار گرفتند، انجام شد. حدت بینایی (اندازه گیری شده توسط نمودار اسنلن)، ضخامت مرکزی ماکولا (اندازه گیری شده با توموگرافی انسجام نوری) و عوامل بالینی و پاراکلینیکی (شامل مدت زمان ابتلا به دیابت، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA۱c)، قند خون ناشتا (FBS)، فشار خون و سابقه استعمال دخانیات) برای همه بیماران درست قبل از تزریق بواسیزوماب و ۴۵ روز بعد، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. یافته ها: پیش از مداخله با تزریق بواسیزوماب در ۲۰۰ چشم، میانگین حدت بینایی (letter score) و میانگین ضخامت مرکزی ماکولا به ترتیب ۱۲/۷۳±۳۶/۸۳ و ۸۵/۱۸±۴۲۵/۴۸ میکرومتر بود ((۰/۰۰۱> p) و فاصله اطمینان ۹۵% به ترتیب (۱۷/۵ – ۱۲/۵) و (۵۵/۵- – ۷۱/۵-)). ۴۵ روز پس از تزریق بواسیزوماب، میانگین تغییرات مطلق حدت بینایی ۱۰/۱۶±۱۵/۲۴ و میانگین تغییرات مطلق ضخامت مرکزی ماکولا ۴۳/۰۸±۶۷/۸۳- میکرومتر بود (ضریب= ۰/۱۸-، فاصله اطمینان ۹۵%= ۰/۰۵ – ۰/۳۹- ). نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه اگرچه حدت بینایی به طور متوسط با ضخامت مرکزی ماکولا ارتباط داشت و مدل رگرسیون چند جمله ای توانایی پیش بینی را افزایش داد، کاملا بدیهی است که ضخامت مرکزی ماکولا و عوامل بالینی می توانند نقش اساسی را به عنوان جایگزین حدت بینایی ایفا کنند.

کلیدواژه ها

Diabetic Retinopathy, Bevacizumab, Visual Acuity., رتینوپاتی دیابتی, بواسیزوماب, حدت بینایی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.