عوامل خطر عفونت محل جراحی سطحی در آپاندکتومی باز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUMS-25-1_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حارض علی سعدون

۱.Department of Nursing, College of Nursing, University of Sulaimani, Kurdistan Region, Iraq.

دیاری احمد اسماعیل

۲.Department of Surgery, College of Medicine, University of Sulaimani, Kurdistan Region, Iraq.

چکیده

سابقه و هدف: عفونت محل جراحی (SSI =Surgical Site Infection) پس از آپاندکتومی باز (OA =Open Appendectomy) یک عفونت شایع مرتبط با مراقبت های بهداشتی است. شایع ترین شکل آن، عفونت محل جراحی سطحی است که با عوارض و مرگ و میر قابل توجهی همراه است. هدف از این مطالعه، ارزیابی عوامل موثر بر عفونت محل جراحی سطحی در آپاندکتومی باز اورژانسی است. مواد و روش ­ها: این مطالعه کوهورت گذشته نگر بر روی بیمارانی که در بیمارستان آموزشی شار در شهر سلیمانیه عراق طی ۶ ماه از اسفند ۱۴۰۰ تا شهریور ۱۴۰۱ تحت آپاندکتومی باز اورژانسی قرار گرفتند، انجام شد. ارزیابی زخم توسط مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری و معیارهای عفونت محل جراحی (فقط پوست محل جراحی تحت تاثیر قرار گرفته باشد یا علائم درد یا حساسیت و اریتم، درناژ آبسه، یا ارگانیسم هایی که در کشت زخم یافت می شوند، وجود داشته باشد) انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، سابقه پزشکی، متغیرهای قبل و بعد از عمل جمع آوری و مقایسه شد. یافته ها: از ۳۲۰ شرکت کننده، ۵۱/۶% مرد با میانگین سنی ۱۲/۲±۲۱ سال بودند. تعداد کل موارد عفونت محل جراحی ۳۵ (۱۰/۹%) بود. تفاوتی بین گروه ها بر اساس جنسیت وجود نداشت. بر اساس آنالیز دو متغیره، سن، چاقی، سیگار کشیدن، بیماری مزمن و فاکتورهای متعدد بین عمل و قبل از عمل با عفونت محل جراحی در ارتباط بود. اما، پس از تعدیل پیش بینی کننده ها، تنها استفاده از تکنیک های بخیه زدن زیر پوستی به طور قابل توجهی با ریسک  بالاتر عفونت محل جراحی در مقایسه با بخیه های منقطع ساده همراه بود (۰/۰۰۴=p، ۲۰/۱۸۴=OR، ۱۵۲/۴۳۷-۲/۶۷۳ =۹۵% CI). همچنین استحمام مناسب در ۵ روز اول پس از جراحی، خطر ابتلا به عفونت محل جراحی را به طور قابل توجهی در مقایسه با سایر موارد کاهش داد (۰/۰۲۵=p، ۰/۰۴۲=OR، ۰/۴۱۷-۰/۰۰۴ =۹۵% CI). هیچ ارتباط معنی داری بین وجود یا زمان زهکشی زخم، طول مدت بستری پس از عمل، تعویض پانسمان، استفاده از ضد عفونی کننده یا روز برداشتن بخیه یافت نشد. نتیجه گیری: نتایج مطالعه طیف وسیعی از عوامل موثر در عفونت محل جراحی سطحی را در بیماران تحت آپاندکتومی باز نشان داد.

کلیدواژه ها

Infections, Surgical Site Infection, Open Appendectomy., عفونت, عفونت محل جراحی, آپاندکتومی باز.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.