کاربرد لیزوزیم در بسته بندی ضد میکروبی مواد غذایی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین سمینار ملی امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: FSS02_190
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1734
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود شفافی زنوزیان

استاد یار گروه علوم و صنایع غذایی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار

حمید بارانی بناب

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سب

بهناز شهابی

احسان متولی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سب

چکیده

در سالهای اخیر علاقه بیشتری به فن آوری ضد میکروبی مواد غذایی با توجه به افزایش شیوع بیماری های میکروبی منتقله از راه مواد غذایی ناشی ازمحصولات تازه و نگهداری شده در یخچال و یا کمتر فرایند شده بوجود آمده است. از مواد ضد میکروبی برای مواد غذایی که حتی تحت تأثیر حرارت استریل می شوند و یا سیستم ایمنی خود کنترلی دارند، برای جلوگیری از فساد آن ها در اثر آلودگی ثانویه در طی بسته بندی، توزیع و یا بعد از باز کردن بسته بندی استفاده می شود. مواد ضد میکروبی فراوانی در بسته بندی های مواد غذایی استفاده می شوند که هریک از این مواد ویژگی ها ومکانیسم اثر خاص خود را دارند. این مواد بر حسب عوامل چون نوع ماده غذایی، نوع میکروارگانیسم های موجود و سرعت رشد آن ها ، فعالیت و گستردگی اثر ضد میکروبی، ترکیب شیمیایی ماده ضد میکروبی و عوامل دیگر انتخابی شده به کار می روند. یک نمونه از این نوع مواد لیزوزیم می باشد. لیزوزیم یک آنتی بیوتیک است که سبب تجزیه دیواره باکتری های گرم مثبت می شود و در هنگام اختلاط با EDTA بر روی باکتری های گرم منفی نیز تأثیر می گذارد. مواد ضد میکروبی استفاده شده در بسته بندی، باید فاز تأخیر میکرو ار گانیسم را افزایش دهند و فاز رشد آن ها را کاهشدهند تا بتوانند زمان نگهداری و ایمنی محصول را افزایش دهند . مواد ضد میکروبی باید حتی الامکان اثر گسترده ای روی میکرو ارگانیسم ها داشته باشند و در دوز و مقدار معینی استفاده شوند که هم بتوانند به عمق ماده غذایی برسند و اثر کنند و هم اثرات منفی روی مصرف کننده نداشته باشند.

کلیدواژه ها

بسته بندی مواد غذایی، لیزوزیم، بسته بندی ضد میکروبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.