تاثیر پیش تیمار بذر با ملاتونین بر شاخص های جوانه زنی و رشد گیاهچه رازیانه در شرایط تنش کادمیم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی و هفتمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA07_247
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو اعظمی

دانش آموخته کارشناسی ارشد،گروه باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

بهروز اسماعیل پور

استاد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

علیرضا قنبری

دانشجوی دکتری، گروه باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

اکرم رهبری

استاد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

زهرا مهدوی

دانشجوی دکتری، گروه باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

رسول آذرمی

دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

افزایش آلاینده های سمی مانند عناصر سنگین در منابع طبیعی به یک مشکل جدی در سراسر جهان تبدیل شده است . کادمیم یکی از آلاینده های خطرناک است که نه تنها کیفیت محیط زیست را کاهش می دهد، بلکه گیاهان و حیوانات را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. جوانه زنی بذر و استقرار گیاهچه ، به عنوان مراحل حساس در چرخه زندگی یک گیاه، به شدت در برابر تنش کادمیم آسیب پذیر است . ملاتونین نقش بیولوژیکی مهمی در القای جوانه زنی بذر داشته و همچنین به عنوان یک محرک زیستی عمل کرده و تحمل به تنش را افزایش می دهد. هدف ار اجرای این آزمایش بررسی اثر پیش تیمار بذور گیاه رازیانه بر خصوصیات جوانه زنی و برخی از شاخص های رشدی گیاهچه در مراحل اولیه رشد و نمو تحت شرایط تنش توسط عنصر کادمیم به صورت فاکتوریل ، در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با ۴ تکرار می باشد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح از ملاتونین با غلظت های مختلف صفر ، ۱۰ و ۵۰ میکرومولار ملاتونین و چهار سطح تنش کادمیم (۰، ۵/۰ ، ۱ و ۵/۱ میلی مولار کادمیم ) اعمال گردید. نتایج نشان داد با افزایش تنش ، درصد و سرعت جوانه زنی ، وزن خشک گیاهچه ، وزن خشک ریشه چه در رازیانه بطور معنی داری کاهش یافت . پیش تیمار بذر با ملاتونین موجب افزایش تحمل گیاه در برابر تنش کادمیم گردید.

کلیدواژه ها

تنش عناصر سنگین ، جوانه زنی ، رازیانه ، کادمیم و ملاتونین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.