بررسی سلامت شیمیایی و فیزیکی خاکهای زراعی منطقه سنجابی استان کرمانشاه تحت مدیریت های متفاوت در طی یک دهه (سالهای ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۳)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی و هفتمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA07_170
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کریم نظری

دانشجوی دکتری مدیریت منابع خاک، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه لرستان

حمیدرضا متین فر

استاد، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

چکیده

امروزه با توجه افزایش جمعیت و در راستای آن افزایش نیاز غذایی انسان مسئله تولید محصولاتو کیفیت محصولات کشاورزی یکی از مباحث مهم جهان می باشد. یکی از مسائل مهم در سلامت انسان و محصولات کشاورزی سلامت و کیفیت خاک می باشد. این مطالعه به منظور بررسی تغییر ویژگی های شیمیایی و فیزیکی لایه سطحی خاک در طول دوره زمانی ۱۳۷۳ - ۱۳۸۳ در بخشی از منطقه ی سنجابی استان کرمانشاه انجام شد. برای این منظور از دادههای مطالعات پیشین که طی سالهای ۱۳۷۳ و ۱۳۸۳ صورت گرفته بود، استفاده گردید. از نتایج مربوط به اندازهگیری ویژگی های واکنش خاک، هدایت الکتریکی ، درصد اشباع، درصد رس، سیلت و شن ، فسفر و پتاسیم قابل جذب، کربن آلی و کربنات کلسیم معادل استفاده شد. برای مقایسه میانگین ویژگی های مختلف خاک در سال ۱۳۷۳ و ۱۳۸۳ آزمون دانکن به کار رفت . بر پایه تجزیه آماری ، در بین ویژگی های مورد بررسی مقدار هدایت الکتریکی ، کربنات کلسیم معادل، درصد ذرات شن ، سیلت و رس و همچنین درصد اشباع در طی دو دهه با هم تفاوت معنی داری نداشت اما در مورد سایر ویژگی های مورد بررسی تغییرات معنادار بود. مقدار فسفر و پتاسیم قابل جذب به ترتیب از مقدار۳۲/۷ و ۸۵/۳۵۳ (mg/kg) در سال ۱۳۷۳ با افزایش معنی داری به مقدار ۴۵/۱۴ و ۷۴/۴۵۷(mg/kg) در سال ۱۳۸۳ رسید. مقدار کربن آلی خاک در طی یک دهه از مقدار ۳۱/۱ به ۹۶/۰ درصد رسید که کاهش چشمگیری داشته است . استفاده از کودهای شیمیایی و فعالیت کشت و کار گسترده بیشترین نقش را در ایجاد تغییرات ویژگی های خاک در منطقه مورد بررسی داشت .

کلیدواژه ها

دوره زمانی ، کیفیت خاک، ویژگی های خاکی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.