اثر تنش خشکی بر عملکرد بیولوژیکی و اقتصادی برخی لاین های امید بخش سویا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی و هفتمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA07_166
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول سیفی

کارشناسی ارشد ژنتیک و بهنژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

سدابه جهانبخش گده کهریز

استاد گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

سلیم فرزانه

استاد گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

سیده یلدا رئیسی ساداتی

دکتری اصلاح نباتات )ژنتیک مولکولی(، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام و لاین های مختلف سویا جهت انتخاب ارقام مقاوم و سازگار با شرایط اقلیمی خ شک یا کم آب ایران آزمای شی در قالب طرح ا سپلیت پلات (کرتهای خرد شده) بر پایه ی طرح بلوکهای کامل ت صادفی در چهار تکرار انجام شد. فاکتور ا صلی شامل آبیاری در ۳ سطح بدون تنش (نرمال)، تنش بعد از گل دهی ، تنش بعد از غلافدهی و فاکتور فرعی شامل ۱۰ رقم سویا بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تحت تنش خشکی از نظر صفات وزن خشک بوته ، وزن هزار دانه ، عملکرد بیولوژیک و عملکرد اقتصادی و در بین ارقام و لاین های سویا از نظر کلیه صفات مورد ارزیابی اختلاف معنی داری در سطح احتمال یک در صد وجود دا شت . همنین از نظر اثر متقابل فاکتور ا صلی و فرعی تنها از نظر صفت علمکرد بیولوژیک اختلاف معنی داری در سطح احتمال یک درصد معنی داری مشاهده گردید. با افزایش تنش از مرحله گلدهی به محله غلافدهی عملکرد و اجزای عملکرد نسبت به شرایط بدون تنش کاهش نشان دادند. تیمار بدون تنش (نرمال) با میانگین ۴۰/۳۱۳۴ کیلوگرم بیشترین عملکرد اقتصادی را داشت و نسبت به تیمار تنش بعد از غلافدهی که میانگینی در حدود ۸۵/۲۷۶۵ کیلوگرم را تولید کرد چیزی در حدود ۷۵/۱۱ درصد عملکرد بیشتری را تولید کرد، به عبارتی با افزایش تنش خشکی عملکرد دانه کاهش داشته است . در بین ارقام و لاین های سویا از لحاظ صفات مورد مطالعه لاین آرین متحمل و لاین کوثر حساس به تنش های دوره گلدهی و غلافدهی نسبت به شرایط نرمال بودند.

کلیدواژه ها

تنش خشکی ، سویا، وزن هزار دانه ، وزن خشک بوته ، عملکرد اقتصادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.