مدلسازی کیفیت خاک گردنه حیران با استفاده از شاخص تجمعی کیفیت

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی و هفتمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA07_150
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شکراله اصغری

استاد، فیزیک و حفاظت خاک، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه محقق اردبیلی

امیر صراف

دانش آموخته کارشناسی ارشد، فیزیک و حفاظت خاک، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه محقق اردبیلی .

حسین شهاب آرخازلو

دانشیار، فیزیک و حفاظت خاک، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه محقق اردبیلی

علی اشرف سلطانی طولارود

دانشیار، بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه محقق اردبیلی .

چکیده

کیفیت خاک را می توان با استفاده از شاخص های مختلف ارزیابی نمود. در این پژوهش از شاخص کیفیت تجمعی خاک براساس مجموعه کل داده (IQITDS) و مجموعه حداقل داده (IQI MDS) در اراضی مرتعی و جنگلی گردنه حیران استان اردبیل استفاده گردید. برای این منظور، ۴۸ نمونه خاک دست خورده و دست نخورده برداشته شده و تعداد ۲۵ ویژگی فیزیکی ، شیمیایی و زیستی خاک اندازهگیری شد سپس شاخص های IQI MDS و IQITDS از روی ویژگی های مذکور محاسبه گردید. نتایج نشان داد که از کاربری جنگلی به سمت کاربری مرتعی ، شاخص تجمعی کیفیت خاک در هر دو مجموعه داده کاهش یافت . در هر دو کاربری از جهت شمالی به جهت جنوبی مقادیر IQI MDS و IQITDS کاهشی بود. همچنین در هر دو جهت شیب شمالی و جنوبی ، از شانه شیب به سمت پا و پنجه شیب ، شاخص IQIMDS کاهش یافت . در مجموع، کیفیت خاک جنگلی به علت کربن آلی زیاد و جرم مخصوص ظاهری کم ، بالاتر از خاک مرتعی و کیفیت خاک شیب شمالی به دلیل برخورداری از پوشش گیاهی متراکم و رطوبت زیاد خاک، بالاتر از شیب جنوبی بود. همچنین خاک واقع در موقعیت پنجه شیب در مقایسه با خاک شانه و پای شیب از کیفیت کمتری برخوردار بود.

کلیدواژه ها

جهت شیب ، شاخص کیفیت خاک، کاربری اراضی ، موقعیت شیب .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.