تاثیر کاربرد سطوح مختلف اتانول OH)۵H۲(C بر عملکرد اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی (Mentha piperita) در شرایط تداخل با علف های هرز

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی و هفتمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA07_139
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رئوفی

استادیار و عضو هیئت علمی گروه علوم کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران

سمیه گیتی

محقق و پژوهشگر علوم علفهای هرز، باشگاه پژوهشگران و نخبگان

صدیقه غنائی

مربی و عضو هیئت علمی گروه علوم کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران

حکیمه ماهوار

گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

چکیده

با توجه به اهمیت مصرف مصرف اتانول در بحث عملکرد گیاهان دارویی ، مصرف این الکل در شرایط وجین و عدم وجین دستی علف های هرز روی میزان اسانس نعناع فلفلی ، در دستور کار قرار گرفت و بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل و بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو چین در استان همدان، شهرستان همدان، روستای امزاجرد و در دو سال زراعی ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به اجرا درآمد . کشت نعناع فلفلی در سال ۱۳۹۹ با تراکم ۱۸ بوته در مترمربع ، انجام شد . تیمارهای آزمایش شامل محلول پاشی اتانول در چهار سطح غلظت (۰، ۱۰، ۲۰ و ۳۰ درصد حجمی ) همراه عدم و حضور علف های هرز در دو سطح (وجین دستی علف های هرز و عدم وجین دستی ) بود. غلظت های حجمی اتانول در چهار مرحله به فاصله هر ۷ روز یکبار تا رسیدن به زمان گلدهی انجام شد. دادههای حاصله از نمونه برداری ها از هر دو چین بصورت فاکتوریل بر مبنای بلوکهای کامل تصادفی و داده های به دست آمده از یکسال، بصورت اسپلیت پلات در زمان توسط نرم افزار SAS آنالیز و مقایسه میانگین ها توسط آزمون LSD انجام شد بالاترین عملکرد اسانس در چین دوم مشاهده شد . عملکرد اسانس در تیمار وجین دستی علف های هرز روندی افزایشی داشتند. پاشش اتانول سبب افزایش عملکرد اسانس گردید و بالاترین راندمان در شاخص های مذکور در غلطت ۳۰ درصد حجمی اتانول بدست آمد. نتایج نشان داد محلول پاشی اتانول، اثر مثبتی بر شاخص عملکردی میزان اسانس نعناع فلفلی داشت .

کلیدواژه ها

علف هرز، اتانول، اسانس ، نعناع فلفلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.