مطالعه بازشناسی مواد، مصالح و تکنیک ساخت موزاییک های تزیینی ساسانی (کاخ بیشاپور)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای تجسمی، دوره: 19، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAVAT-19-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا بهرمان

عضو هیات علمی پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، تهران

چکیده

چکیده هنر موزاییک­کاری به عنوان یک عنصر تزیینی در بنا، از قدمتی چندین هزار ساله برخوردار بوده و در تمدن­های مصر، بین­النهرین، یونان، روم و بیزانس بطور گسترده مورد استفاده قرار گرفته است. اما این هنر در ایران باستان با اقبال چندانی مواجه نبوده و تنها در سطحی اندک در دوره ساسانی و در حیاط موزاییک کاخ بیشاپور، اجرا گردیده است. پژوهش پیش رو، با استفاده از روشهای علمی– آزمایشگاهی به بررسی و شناخت مواد، مصالح و تکینک­های به کار رفته در ساخت این هنر پرداخته و مقایسه­ای دارد بین مواد و مصالح و تکنیک­های ساخت موزاییک­کاری کاخ­های ساسانی و هنر موزاییک­کاری روم باستان. نتایج حاصل از مطالعات علمی- آزمایشگاهی این پژوهش، ضمن مشخص نمودن مواد و مصالح موزاییک­های ساسانی، وجه تشابه این مواد با مواد و مصالح تزیینات موزاییک­کاری تمدن روم را نیز مورد بررسی قرار می­دهد و تاثیرات متقابل آنها بر یکدیگر را ارزیابی و با توجه به ویژگی­های هنری و فنی موزاییک­های بیشاپور، سعی در شناسایی هویت ملی سازندگان آنها می­نماید. بر بستر مطالعات فنی انجام شده در این پژوهش، امکان بازآفرینی و ساخت تزیین موزاییک­کاری با تکنیک دوره ساسانی مهیا گردید. روش تحقیق این پژوهش بر بستر انجام مطالعات تئوریک، مطالعات آزمایشگاهی و تجزیه و تحلیل داده­ها در هر بخش از مطالعه استوار است.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی موزاییک, ساسانی, ملات آهکی, سنگ رسوبی, رم, بیشاپور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.