حس مکان در فضای حقیقی و مجازی و نقش آن در معناسازی وتجربه اثر هنری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای تجسمی، دوره: 26، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAVAT-26-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادیا علیانی

حفاظت و مرمت آثار فرهنگی و تاریخی دانشگاه هنر تهران

صمد سامانیان

دانشیار دانشکده هنرهای کاربردی، دانشگاه هنر

چکیده

تجربه اثر هنری، تنها می تواند در"فضا" متصور باشد و دادوستد مفسرانه مخاطب و اثر، فهم زیبایی شناسانه و معنابخشی، در فضاست که حادث می شود. شکل گیری مفاهیم نوظهوری چون حقیقت مجازی، قطعیت حواس و تجربه ی شناخته شده ی آدمی از  بعد مکان را به چالش کشیده است و نیاز به بازنگری شیوه سنتی تحلیل حس مکان را-که تاکنون بیشتر در مباحث معماری و شهرسازی و با رویکردی کالبدی تعریف می شده- بیش ازپیش ایجاد نموده است. در این مقاله، که از منظر پدیدار شناسی، و به روش توصیفی-تحلیلی به بررسی نقش دامنه های فضا در تفسیر مخاطب از اثر می پردازد و نقش حقیقت و مجاز در تولید معنا و تجربه زیبایی شناسانه اثر را مورد کنکاش قرارمی دهد، مساله ی اصلی،  قیاس درک بدنمند و ذهنی یک مکان و تاثیرات آن در به فهم آمدن اثر هنری است. اینکه تلقی آدمی از واقعیت مکان و درک آثار، چگونه با طرح  فضاهای غیرحقیقی دستخوش تحول گشته؟ نتایج حاصل از بررسی ابعادی از فضا که به رابطه اثر و مخاطب می پردازد، منجر به آسیب شناسی حذف بعد حقیقی مکان در نمایش اثر شده است که از وجه زیبایی شناختی و نیز اجتماعی موجب شکل گیری بحرانی به نام انسانی زدایی می گردد و درنتیجه تلاش برای تجربه اثر تنها در بعد غیرمادی، تجربیات مشاهده گر را به سطح پایین تری از ادراک  تنزل  می دهد.

کلیدواژه ها

حس مکان, موزه مجازی, دامنه فضا, تجربه اثر هنری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.