پست مدرنیسم و تاثیر آن در هنر درمانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای تجسمی، دوره: 26، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAVAT-26-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا بانکی زاده

دانشجوی دکتری دانشگاه الزهرا

منصور حسامی

عضو هیات علمی دانشکده هنر دانشگاه الزهراس تهران

علی زاده محمدی

عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی. کلینیک خانواده. .تهران

چکیده

جنبش پست­مدرن در دهه ۱۹۶۰ به عنوان واکنشی علیه مدرنیسم پدید آمد که مهم­ترین وجهه تمایز آن با دوران­های قبل، نوع نگاه آن به واقعیت و نگرش انتقادی نسبت به قطعیت علوم و حقایق بود. فرهنگ پست­مدرن بیان­گر یک نظریه نظام­مند و فراگیر نیست، در این دیدگاه، واقعیت برای افراد، متفاوت بوده و بر اساس ادراک، فرهنگ و زبان آنها مشخص می­شود. بر این اساس، شالوده شکنی  از مهم­ترین مظاهر پست­مدرن به شمار می­رود که نه تنها در گفتمان زیبایی­شناسی، بلکه در علومی چون روان­شناسی تاثیر گذاشته است. هدف این پژوهش، مطالعه نظری و بررسی تاثیر ویژگی­های پست­مدرنیسم در هنر درمانی پست­مدرن به شیوه توصیفی- تحلیلی است. پرسش اصلی پژوهش این ­است که هنر درمانی پست­مدرن تا چه میزان با مفاهیم مطرح در جهان­بینی پست­مدرن ارتباط دارد.در این پژوهش، فرض بر آن است که مفاهیم مطرح در پست­مدرن، به طور مشخص به هنر درمانی پست­مدرن راه یافتند. نتایج حاصل از این پژوهش موید آن است که ساختارشکنی سازه­های اجتماعی، اهمیت واقعیت­های چندگانه، اهمیت وجهه اجتماعی هنر، فعالیت گروهی و مبتنی بر گفتمان، کثرت­گرایی، اهمیت تاویل مخاطب، استفاده از استعاره، ایهام و کاربرد رسانه­های مختلف در خلق آثار هنری از مهم­ترین ویژگی­هایی است که در هنر درمانی پست­مدرن مطرح و به کار گرفته شدند.

کلیدواژه ها

پست مدرن, هنر درمانی, ساختارشکنی, سازه های اجتماعی, واقعیت های چند گانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.