تحلیل پارادایمی نظریه در روش مطالعات بصری سفال منقوش نیشابور

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای تجسمی، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAVAT-28-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت اله عسکری الموتی

استادیار گروه صنایع دستی، دانشکده هنر، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

چکیده

نظریه­ی غالب در روش و فرضیات مطالعات بصری سفال نیشابور «تاثیر هنر ساسانی بر هنر اسلامی» است. در این میان شماری از تحقیقات نیز که بیشتر جنبه­ی تفسیری دارند، به تاثیرات معاصر و اسلامی آثار توجه داده­اند. تحلیل پارادایمی نظریه در پژوهش­های موجود از سفال منقوش نخودی نیشابور، با هدف تبیین و تحلیل وضعیت نظریه در روش تحقیق آن­ها انجام می­شود. پرسش اصلی تحقیق این است که در مطالعات گوناگون درباره­ی سفال منقوش نیشابور پس از ویلکینسون، تفاوت­های پارادایمی، چه تغییری در نتایج ایجاد کرده است؟ روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی است. تعداد ۱۰ مقاله یا پایان نامه با موضوع تحلیل بصری سفال منقوش نیشابور به شکل هدفمند انتخاب شده است. تحلیل مطالعات نشان می­دهد هرگاه محقق از روش­ها یا تمهیدات تحقیقی کمی با گرایش­های اثباتی به مساله نگریسته است، نظریه­ی جدید پدیدار نمی­شود. در سوی مقابل پژوهش­هایی که بی­اعتنا به نظریه وارد تفسیر شدند، قابلیت نظریه­سازی یافته و تنوع نتایج مشهود است. در باب وضعیت نظریه در سفال منقوش نیشابور، نظریه­ی تاثیر هنر ساسانی و به طور کلی نقاشی پیش از اسلام ایران در بخش شکل یا فرم قابل تایید است. اما در بحث معنایی و محتوا، خلا تاسیس نظریه­ی مستقل وجود دارد که بتواند تمامی تفاسیر معنایی را پوشش دهد.

کلیدواژه ها

روش تحقیق هنر, پارادایم اثباتی, تاثیرگذاری هنر ساسانی, سفال نیشابور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.