بررسی مجموعه سفالینه های منقوش تپه گیان و گودین تپه موجود در موزه دفینه

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای تجسمی، دوره: 18، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAVAT-18-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامران افشارمهاجر

دانشیار گروه آموزشی ارتباط تصویری، دانشگاه هنر، تهران

الهه رنجبرایرانی

کارشناسی ارشد ارتباط تصویری، دانشگاه هنر، تهران

چکیده

چکیده مجموعه­ای که در پژوهش حاضر بررسی گردیده، تعداد ۱۰۰ عدد سفالینه منقوش وابسته به تمدن سفال نخودی هزاره چهارم تا اول ق.م. می­باشد. این آثار ارزشمند که طی حفاری از تپه گیان و گودین تپه در مرکز غرب ایران بدست آمده­اند، هم اینک به دور از بازدید عموم در مخزن موزه دفینه نگهداری می­شوند و تاکنون هیچ گونه پژوهشی بر روی آنها صورت نگرفته است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی عناصر بصری نقشمایه­هایی است که بر روی این سفالینه­ها وجود دارد. محقق کوشیده است با روش توصیفی- تحلیلی و با رویکردی فرم­گرایانه، به مطالعه طبقه­بندی شده نقوش مذکور بپردازد. نتایج نشان می­دهند ۳/۷۶ درصد نقوش تجریدی  و هندسی، و۱/۱۶ درصد حیوانی هستند که تنوع و تعدد نقشمایه پرندگان مشهود است. ۶/۷ درصد نقوش نیزدر دسته گیاهی قرار می­گیرند. در نحوه ترسیم نقوش، سادگی و ایجاز حکم­فرماست. خط، نقش اصلی را ایفا می­کند وخطوط منحنی، مواج، دایره­ای و راستای مورب، در غالب نقوش وجود دارد. ویژگی­هایی چون تقارن، بافت و ریتم نیز به میزان زیادی بکار رفته و نقوش در ۶ محدوده هندسی جای گرفته­اند. همچنین محل ترسیم آنها در نقاطی صورت گرفته که از زوایای بیشتری قابل رویت باشند.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی سفالینه منقوش, تپه گیان, گودین تپه, موزه دفینه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.