زیبایی شناسی قاب بندی و قاب زدایی در سینمای ایران دهه۸۰

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای نمایشی و موسیقی، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFADRAM-21-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد ستوده

کارشناس ارشد سینما، دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران

میلاد ستوده

کارشناس ارشد ادبیات نمایشی، دانشکده هنر، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

احمد الستی

استادیار گروه هنرهای نمایشی، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران

محمدجعفر یوسفیان

استادیارگروه ادبیات نمایشی، دانشکده هنر، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

چکیده

قاب بندی یکی از مباحثی است که در زیبایی شناسی تصویر دارای اهمیت فراوانی می باشد. اما علی رغم اهمیت این مبحث، تا کنون کمتر پژوهشی را درباره سینمای ایران می توان مشاهده نمود که به قاب بندی و جنبه های آن پرداخته باشد. این مقاله تلاش دارد تا با رویکردی توصیفی- تحلیلی، به زیبایی شناسی قاب­بندی و ظرفیت های تصویرسازی آن بپردازد. از همین روی در گام اول، هشت فیلم از سینمای ایران در دهه ۸۰ به عنوان جامعه آماری گزینش شده است: سگ کشی(بهرام بیضایی،۱۳۸۰)؛ شب های روشن(فرزادموتمن، ۱۳۸۱)؛ گاوخونی (بهروزافخمی، ۱۳۸۲)؛ آتش سبز (محمدرضا اصلانی، ۱۳۸۶)؛ شبانه روز (امید بنکدار و کیوان علی محمدی،۱۳۸۷)؛ درباره الی(اصغر فرهادی،۱۳۸۷)؛ پرسه در مه (بهرام توکلی، ۱۳۸۸) و جدایی نادر از سیمین (اصغر فرهادی، ۱۳۸۹). در ابتدا برای رسیدن به نتیجه ای آشکار، چندین نظریه برگرفته از آرای متفکران متفاوت به عنوان چارچوب نظری مورد استفاده قرار می گیرد تا با تحلیل این نظرگاه ها در آثار سینمایی گزینش شده، ماهیت کاربردی این مقاله افزایش یابد. در آغاز پژوهش، ماهیت قاب بندی و روند توسعه آن بررسی می شود. سپس به تصاویر درون قاب اشاره می شود. در ادامه تصاویری واکاوی می شوند که خارج از محدوده های بسته قاب حضور دارند و علی رغم پنهان بودن، فهمیده می شوند. در انتها به شیوه ای منحصربفرد و کمیاب در قاب بندی اشاره می شود و ویژگی های آن مورد تحلیل قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

قاب بندی, قاب زدایی, سینمای ایران, خارج از قاب, زیبایی شناسی تصویر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.