مطالعه زوال بلوط Quercus brantii Lindl.)) در ارتباط با خصوصیات خاک و پاسخ های اکوفیزیولوژیک آن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-13-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا عظیم نژاد

دانشجوی دکتری جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم آباد

ضیاءالدین باده یان

استادیار گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم آباد

عبدالحسین رضایی نژاد

استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم آباد

چکیده

به منظور بررسی ارتباط خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و همچنین ویژگی های اکوفیزیولوژیکی درختان بلوط با پدیده خشکیدگی در منطقه مله شبانان، ۳۰ قطعه نمونه مربعی به روش منظم تصادفی به مساحت ۲۵۰۰ متر مربع و با استفاده از شبکه ای به ابعاد ۲۰۰×۲۰۰ متر مربع انتخاب شد. به کمک سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) نقشه واحدهای همگن منطقه تهیه شد. درصد خشکیدگی در هر قطعه نمونه محاسبه شد و نمونه برداری از خاک و برگ درختان انجام گرفت. برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مانند بافت، هدایت الکتریکی، اسیدیته، وزن مخصوص ظاهری، درصد خلل و فرج، کربن و مواد آلی و غلظت عناصر کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، نیتروژن و سدیم اندازه گیری شد. آنزیم های پراکسیداز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، مالون دی آلدهید، اسید آمینه پرولین، کلروفیل a، b، کلروفیل کل و رنگدانه کاروتنوئید و غلظت عناصر کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، نیتروژن و سدیم در برگ درختان سنجش شد. نتایج نشان داد که بین طبقات مختلف خشکیدگی از نظر متغیرهای درصد رس، درصد شن، کلسیم و نسبت نیتروژن به فسفر برگ و غلظت مالون دی آلدهید اختلاف معنی داری وجود دارد. کلسیم برگ با افزایش طبقات خشکیدگی افزایش یافت، درحالی که مالون دی آلدهید ابتدا افزایش و سپس کاهش نشان داد. نتایج تحلیل تطبیقی متعارفی (CCA) نیز نشان داد که فراوانی درختان در طبقات خشکیدگی بالا و تعداد درختان کاملا خشکیده با وزن مخصوص ظاهری و درصد رس ارتباط مستقیم و با تخلخل، درصد شن و میزان منیزیم، پتاسیم و نیتروژن خاک ارتباط معکوس دارد.

کلیدواژه ها

جنگل های زاگرس, خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک, زوال بلوط, ویژگی های اکوفیزیولوژیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.