تعیین معادلات آلومتریک برای برآورد زی توده تنه سه گونه کاج بروسیا، کاج بادامی و زربین در توده های دست کاشت عرب داغ استان گلستان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-13-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسان علی

دانشجوی دکتری علوم جنگل- جنگلداری، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

جهانگیر محمدی

استادیار، گروه جنگلداری، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

شعبان شتایی جویباری

استاد، گروه جنگلداری، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

اندازه گیری دقیق زی توده و انتخاب مناسب ترین معادلات آلومتریک چالش بزرگی در ارزیابی زی توده درختان است. بنابراین توسعه معادلات آلومتریک برای برآورد دقیق زی توده ضروری است. این تحقیق با هدف برآورد زی توده تنه سه گونه سوزنی برگ کاج بروسیا، کاج بادامی و زربین در جنگل عرب داغ استان گلستان با استفاده از معادلات آلومتریک انجام گرفت. به منظور مدل سازی زی توده تنه درختان، سه مشخصه اصلی قطر برابرسینه، ارتفاع و چگالی چوب به صورت جداگانه و ترکیبی در برازش معادلات به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که در صورت استفاده از قطر برابرسینه به تنهایی برای گونه کاج بروسیا، معادله به دست آمده دارای بیشترین ضریب تبیین (۹۰/۰) بود. با اضافه کردن ارتفاع و چگالی چوب به قطر برابرسینه در معادلات آلومتریک زی توده تنه ضریب تبیین ۹ درصد افزایش و درصد ریشه میانگین مربعات خطا ۶۳/۱۲ درصد کاهش یافت. برای گونه کاج بادامی، نتایج نشان داد که با اضافه کردن ارتفاع و چگالی چوب به قطر برابرسینه در معادلات آلومتریک زی توده تنه، میزان ضریب تبیین و درصد ریشه میانگین مربعات خطا بهبود نیافت. برای گونه زربین نتایج نشان داد که در صورت استفاده از قطر برابرسینه به تنهایی معادله به دست آمده دارای بیشترین ضریب تبیین (۹۸/۰) بود. با اضافه کردن ارتفاع و چگالی چوب به قطر برابرسینه در معادلات آلومتریک زی توده تنه میزان ضریب تبیین ۱ درصد افزایش و درصد ریشه میانگین مربعات خطا ۵۹/۳ درصد کاهش یافت. از معادلات آلومتریک حاصل می تواند برای برآورد زی توده درختان با این گونه ها در شرایط آب و هوایی و خاک مشابه در مقیاس منطقه ای استفاده کرد.

کلیدواژه ها

ارتفاع, چگالی چوب, زی توده تنه, قطر برابرسینه, معادلات آلومتریک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.