بررسی تخلفات مرتبط با منابع طبیعی در شهرستان لردگان- ناحیه عرفی سردشت
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 13، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_IJF-13-4_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 410
نویسندگان
استادیار گروه علوم جنگل، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد.
دانشجوی دکتری جنگلداری، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج.
چکیده
وابستگی معیشت روستاییان به عرصههای منابع طبیعی سبب ایجاد دامنه وسیعی از تخلفات در این حوزه میشود. بررسی پروندههای حقوقی منابع طبیعی از موضوعات مهم و مورد توجه سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری است که تحلیل آن میتواند زمینهساز شناسایی و کاهش عوامل تخریب منابع طبیعی کشور باشد. در این پژوهش با بهره گیری از شیوه توصیفی- تحلیلی، روش تحلیل محتوای کمی، فراوانی و میزان تخلفات ثبت شده در ۳۳۳ فقره پرونده در دوره زمانی پانزده ساله بین سال های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۹ در چهار روستای ناحیه عرفی سردشت شهرستان لردگان در استان چهارمحال و بختیاری بررسی شده است. نتایج نشان داد که تخلفات عمده، بریدن، ریشه کن کردن و سوزاندن نهال و درخت و حمل هیزم و زغال حاصل از آنهاست که ۶۸ درصد تخلفات را در بر میگیرد، بهطوری که در طول دوره تحت بررسی، ۱۲۵۵۸ اصله درخت و نهال قطع شده یا در اثر آتش سوزی عمدی از بین رفته، ۳۴۸۳۱ کیلوگرم چوب و زغال حمل غیرقانونی شده و نیز ۱۰۳۲۰۰ کیلوگرم زغال در کوره های غیرقانونی زغال کشف شده است. بنابراین مهم ترین عوامل تخریب جنگل های منطقه را می توان قطع درختان برای تهیه هیزم و زغال دانست. مطابق نتایج اختلاف معنی داری بین فراوانی مواد مشمول تخلف در دوره زمانی و روستاهای بررسی شده وجود دارد. توسعه زیرساخت های روستایی و برنامه ریزی برای اشتغال مناسب با هدف کاهش فقر، کنترل و نظارت مستمر ماموران حفاظتی و متناسب سازی تخلفات با جرایم میتواند از شدت تخریبهای موجود بکاهد.کلیدواژه ها
تخریب جنگل, تخلفات منابع طبیعی, زغال گیری, شهرستان لردگاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.