برآورد مشخصه های اکوهیدرولوژیک تاج پوشش توده های راش شرقی و بلندمازو در ناحیه رویشی هیرکانی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-14-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طوبی پناهنده

کارشناسی ارشد علوم زیستی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

پدرام عطارد

استاد گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

منوچهر نمیرانیان

استاد گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

ویلما بایرام زاده

دانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج

سید محمد معین صادقی

دکتری جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، گروه مهندسی جنگل، برنامه ریزی مدیریت جنگل و اندازه گیری های زمینی، دانشکده جنگلشناسی و مهندسی جنگل، دانشگاه ترانسیلوانیای براشوو، براشوو، رومانی

چکیده

محاسبه مقدار مشخصه های اکوهیدرولوژیک تاج پوشش درختان، گام اصلی در مدل سازی توزیع اجزای باران در هنگام برخورد با تاج پوشش است. با این کار می توان مقادیر تاج بارش، ساقاب و باران ربایی را در هر رخداد باران پیش بینی کرد. هدف این پژوهش، بررسی اکوهیدرولوژی تاج پوشش درختان سه توده راش شرقی (Fagus orientalis Lipsky) و سه توده بلندمازو (Quercus castaneifolia C. A. Mey.) در ناحیه رویشی هیرکانی در مقیاس زمانی سالانه بود. مشخصه های بررسی شده شامل نقطه اشباع آب تاج پوشش، ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش، ضریب تاج بارش مستقیم و نسبت تبخیر به شدت باران در زمان بارندگی بود. میانگین نقطه اشباع آب تاج پوشش در بلندمازو ۳۷/۵ میلی متر و در راش شرقی ۲۹/۶ میلی متر بود. همچنین به طور متوسط، ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش راش شرقی با مقدار ۰۸/۲ میلی متر بیشتر از بلندمازو (۱۵/۱ میلی متر) بود. متوسط مقدار باران در توده های بلندمازو و راش شرقی به ترتیب ۰/۲۰ و ۲/۱۶ میلی متر اندازه گیری شد. میانگین باران ربایی نسبی در راش شرقی (۹/۳۶ درصد) اندکی بیشتر از بلندمازو (۵/۳۳ درصد) حاصل شد. میانگین ضریب تاج بارش مستقیم و نسبت تبخیر در زمان بارندگی به شدت باران در راش شرقی ۵۰/۰ و ۲۵/۰ و در بلندمازو ۷۱/۰ و ۳۶/۰ محاسبه شد. با دانستن مقادیر مشخصه های اکوهیدرولوژیک تاج پوشش می توان در توده های با مقدار زیاد ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش و مقدار کم ضریب تاج بارش، تیمارهای جنگل شناسی تنک کردن و هرس کردن را اعمال کرد و از این طریق مقدار باران ربایی را کاهش داد.

کلیدواژه ها

اکوهیدرولوژی جنگل, ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش, ضریب تاج بارش مستقیم, نقطه اشباع آب تاج پوشش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.