تعیین طرح نمونه برداری خوشه ای بهینه در برآورد مشخصه های کمی جنگل های زاگرس (جنگل های سامان عرفی اولادقباد)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-14-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسترن نظریانی

دکتری جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری

اصغر فلاح

استاد، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری

حبیب رمضانی

محقق، گروه جنگلداری، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی سوئد، اومئو

حامد نقوی

استادیار، گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم آباد

حمید جلیلوند

استاد، گروه علوم و مهندسی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

حفاظت و حمایت از جنگل ها نیازمند دسترسی به اطلاعات و آگاهی از ویژگی های ساختاری مانند تعداد در هکتار و تاج پوشش درختان است. پژوهش حاضر با هدف انتخاب طرح نمونه برداری خوشه ای بهینه در برآورد مشخصه های کمی جنگل های زاگرس با توجه به سه مولفه دقت، صحت و زمان لازم برای نمونه برداری انجام گرفت. در راستای این پژوهش ۳۰ هکتار از جنگل های سامان عرفی اولادقباد در غرب استان لرستان انتخاب شد. سپس در محیط نرم افزار ۲۰۱۴ Matlab موقعیت همه پایه ها شبیه سازی و طرح های مختلف نمونه برداری خوشه ای (مثلثی، مربعی، ستاره ای یک، خطی، ال شکل، ستاره ای دو) با در نظر گرفتن تعداد نمونه ها (۳۰، ۶۰ و ۹۰) و برای سه فاصله (۱۰، ۲۰ و ۳۰ متر) با تکرار ۱۰۰۰۰ مرتبه تعریف شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین میانگین برآوردشده از طرح های مختلف روش نمونه برداری خوشه ای وجود ندارد. براساس تعداد نمونه و فاصله تحت بررسی، مشخص شد که اشتباه نمونه برداری برای طرح خطی از دیگر طرح ها کمتر است. کمترین مقدار شاخص  E%۲×T(حاصل ضرب مربع درصد اشتباه نمونه برداری در زمان) برای مشخصه تعداد درختان در هکتار و تاج پوشش درختان، به ترتیب برای طرح های مربعی (۹۹/۷۷۰) و خطی (۲۳۴۷) برآورد شد. بررسی میزان صحت طرح های مختلف نیز نشان داد که برای هر دو مشخصه مذکور طرح ستاره ای دو کمترین میزان اریبی را داشته است. در مجموع با در نظر گرفتن نتایج به دست آمده می توان اذعان داشت که طرح های خطی و ستاره ای دو به ترتیب از نظر شاخص E%۲×T و صحت، طرح های بهینه برای برآورد مشخصه های کمی جنگل است.

کلیدواژه ها

آماربرداری جنگل, تاج پوشش درختان, تعداد در هکتار, شاخص E%۲×T, دقت, هزینه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.