بررسی تولید چوب ارقام مختلف صنوبر تاج باز در پوپولتوم مقایسه ای ایستگاه خرم آباد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-14-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد جهانپور

پژوهشگر بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران

معصومه منصوری

دانش آموخته دکتری جنگل شناسی، گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

پروین رامک

مربی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

ضیاءالدین باده یان

دانشیار گروه مهندسی مرتع و آبخیزداری (مهندسی طبیعت)، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فسا، فسا، ایران

چکیده

یکی از مشکلات مهم صنوبرکاری، وجود گونه های صنوبر کم بازده بومی و پرورش سنتی آن است که موجب کاهش عملکرد تولید در واحد سطح شده است. به منظور دستیابی به کلن های پر محصول و سازگار با شرایط آب وهوایی خرم آباد و معرفی آنها برای کشت و تولید انبوه، ده کلن صنوبر تاج باز در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و فاصله کاشت ۴×۴ متر در ایستگاه باغ کشاورزی خرم آباد در یک دوره چهارساله (۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳) ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر عامل های سال و کلن بر صفات رویش جاری ارتفاع، رویش جاری قطر برابرسینه و رویش جاری حجم در هکتار معنی دار بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که میانگین بیشترین رویش ارتفاعی (۵۶/۱ متر) و میانگین کمترین رویش ارتفاعی (۷۷/۰ متر) به ترتیب به دو گونه ۴۵۵ Populus x euramericana  و Populus x interamericana  اختصاص داشت. همچنین Populus x euramericana دارای بیشترین میانگین رویش قطری برابرسینه (۹۵/۹ سانتی متر) و Populus.x.interamericane دارای کمترین میانگین رویش قطری برابرسینه (۹۵/۶ سانتیمتر) بودند.  ۴۵۵ Populus x euramericana  و Populus x interamericana  نیز به ترتیب بیشترین (۸۵/۸ متر مکعب در هکتار) و کمترین (۱۶/۱ متر مکعب در هکتار) مقدار رویش جاری حجمی را داشتند. از نظر مقاومت به آفات و تولید چوب نیز گونه های ۱۰/۶۳ Populus deltoids ، Populus deltoids و Populus x Canadensis  در وضعیت مناسب تری قرار داشتند.

کلیدواژه ها

تولید چوب, کلن, صنوبر, ویژگی های رویشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.