دیپلماسی دیجیتال: بررسی تطبیقی مواضع احزاب جمهوری خواه و دموکرات آمریکا درباره برجام در بستر توئیتر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهشنامه رسانه بین الملل، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IMRL-7-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید منصوریان

کارشناسی ارشد علوم سیاسی و روابط بین الملل، گروه روابط بین الملل، دانشکده معارف اسلامی و علوم سیاسی، دانشگاه امام صادق (ع)، تهران، ایران

محمدحسن خانی

دانشیار گروه روابط بین الملل، گروه روابط بین الملل، دانشکده معارف اسلامی و علوم سیاسی، دانشگاه امام صادق (ع)، تهران، ایران

چکیده

مقاله حاضر به بررسی تطبیقی مواضع احزاب جمهوری­ خواه و دموکرات آمریکا در قبال برجام در بستر توئیتر می پردازد. اهمیت این موضوع از یکسو به برجام، به عنوان توافقی بین ­المللی و از سوی دیگر به جایگاه دیپلماسی عمومی و نقش توئیتر بازمی­ گردد. هدف از نگارش این مقاله، فهم تفصیلی تاثیر رویکردهای حزبی بر موضع­ گیری در حوزه سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران با محوریت برجام است. برای دستیابی به این هدف، توئیت­ های ۹ عضو برجسته از دو حزب جمهوری خواه و دموکرات که فعالیت توئیتری جدی دارند، از ابتدای ژانویه ۲۰۱۵ میلادی تا انتهای دسامبر ۲۰۱۹ میلادی پیرامون برجام با روش تحلیل مضمون مطالعه شدند. سپس مضامین استخراج­ شده از این توئیت ها در قالب سه نوع مضمون پایه، سازمان­ دهنده و فراگیر دسته ­بندی شدند. آنچه به عنوان یافته پژوهش می­توان به آن اشاره کرد، شباهت دو حزب مذکور در سیاست­ های کلان در خصوص ایران و تفاوت آن­ها در موافقت یا مخالفت با برجام به عنوان تاکتیک حزب دموکرات است. بر همین اساس نیز نمی ­توان برجام را به عنوان توافقی بلندمدت به رسمیت شناخت و لازم است تصمیم­ گیران حوزه سیاست خارجی در ایران پیشبرد این حوزه را منوط به برجام نکرده و به سایر گزینه ­ها نیز بیندیشند. در نهایت به نظر می رسد که استفاده از توییتر نقش مهمی در تلاش اعضای هر دو حزب سیاسی اصلی ایالات متحده برای ارتباط با مخاطبان خود در خصوص برجام داشته است.

کلیدواژه ها

احزاب جمهوری خواه و دموکرات, دیپلماسی دیجیتال, توئیتر, برجام, بررسی تطبیقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.