ارزیابی نقش کاربری اراضی بر شکل گیری جزیره حرارتی در شهر مراغه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات ساختار و کارکرد شهری، دوره: 10، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_SHAHR-10-36_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم سامی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه مراغه، مراغه، ایران

پوران کرباسی

دانش آموخته دکتری، گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

زهرا اخوان

دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه مراغه، مراغه، ایران

چکیده

جزیره حرارتی یک متغیر مهم در مطالعات اقلیمی و زیست محیطی محسوب می شود. امروزه رشد جمعیت و توسعه شهرنشینی یکی از عوامل موثر بر افزایش دمای هوا در نواحی شهری است که موجب ایجاد جزیره حرارتی بر روی این مناطق در مقایسه با محیط اطراف می شود و اثرات ناشی از آن می­تواند نقش اساسی و مهمی در کیفیت هوا و به تبع آن سلامت عمومی ایفا نماید. ازاین رو، این پژوهش با استفاده از داده­های ماهواره­ای لندست به بررسی نقش کاربری اراضی در ایجاد جزایر حرارتی شهرمراغه، طی دوره­های زمانی ۱۹۸۴، ۱۹۹۴ و ۲۰۲۰ پرداخته است. نتایج حاصل از رابطه دما با کاربری اراضی نشان می­دهد که درسال ۱۹۸۶ بیشترین میانگین دما مربوط به اراضی بایر با میزان ۴۳/۳۴ درجه سانتی گراد و کمترین دما، مربوط به اراضی باغی با میزان ۹۶/۲۵ درجه سانتی گراد است. در سال ۲۰۲۰ بیشترین میانگین دما مربوط به اراضی بایر با میزان ۳۲/۳۷ سانتی گراد و کمترین دما مربوط به اراضی باغی با میزان ۴۷/۲۹ سانتی گراد است. همچنین نتایج شاخص خودهمبستگی فضایی نشان می­دهد که جزایر حرارتی شهر دارای الگوی خوشه­ای درسطح اطمینان ۹۹ درصد در تمام دوره­­ها است و نتایج حاصل از شاخص لکه­های گرم و سرد (Hot Spot) بیانگر این است که لکه­های گرم در مرکز، جنوب شرق و جنوب غرب شهر (اراضی بایر) و لکه­های سرد در سطح اطمینان ۹۹ درصد در مناطق جنوبی و شمال شهر (اراضی باغی) استقرار دارد.

کلیدواژه ها

جزیره ی حرارتی, دمای سطح, کاربری اراضی, شهر مراغه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.