بررسی فرایند واجی همگونی همخوان ها در گویش کردی کلهری بر اساس نظریه بهینگی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه زبانشناسی گویشهای ایرانی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JILL-8-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم تفرجی یگانه

گروه زبان شناسی دانشگاه ایلام

نعمت جهان فر

گروه زبان شناسی دانشگاه ایلام

چکیده

همگونی فرایندی است که طی آن دو واج (واکه یا همخوان) درون یک هجا یا یک واژه روی هم تاثیر می گذارند و به نوعی باهم هماهنگ می شوند. در این پژوهش به تحلیل و توصیف انواع فرایند های همگونی همخوان ها در گویش کردی کلهری در چارچوب نظریه بهینگی پرداخته می شود. نظریه بهینگی یک الگوی زبان شناختی و بر این فرض استوار است که صورت های زبانی از تعامل میان محدودیت های متقابل و متضاد ناشی می شوند. این پژوهش از نوع تحلیلی-توصیفی است و داده­های مرتبط با آن از طریق مصاحبه با گویشوران بومی گویش کردی کلهری و استفاده از شم زبانی نویسندگان که از گویشوران بومی این گویش می­باشند، به دست آمده اند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در گویش کلهری فرایند واجی همگونی همخوان ها به صورت همگونی محل تولید خیشومی تیغه­ای است که تبدیل خیشومی تیغه­ای به لبی، پیش کامی، کامی و ملازی  و همگونی همخوان تیغه­ای انسدادی واکدار با خیشومی تیغه­ای و همگونی تیغه­ای انسدادی بی­واک با تیغه­ای سایشی بی­واک را شامل می شود. به این ترتیب، بر اساس مرتبه­بندی محدودیت ها در نظریه بهینگی می­توان فرایند همگونی را در این گویش تحلیل کرد.

کلیدواژه ها

همگونی, گویش کلهری, نظریه بهینگی, محدودیت ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.