ارائه مدلی برای استحصال هرزآبهای بارندگی در مناطق شهری نواحی خشک (مطالعه موردی شهر یزد

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی توسعه پایدار در مناطق خشک و نیمه خشک
  • کد COI اختصاصی: SDARIDR01_169
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1034
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل دلاوری پور

کارشناس ارشد علوم مرتع

مجید کریمی زارچی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم آبخیزداری

چکیده

مناطق خشک همانگونه که نامشان معرف اقلیم آنهاست از بارش باران به میزان کمی بهره مند میشوند.بارندگی در مناطق خشک ،بصورت رگباری وبعضاً با شدت زیاد به وقوع می پیوندد.با برنامه ریزی وارائه روش های مناسب میتوان از همین مقدار اندک باران نیز بهره های فراوانی برد.یکی از مسائلی که در کشور ما به آن کمتر اهمیت داده شده و در طراحی معابر شهری نیز مد نظر قرار نگرفته است، جمع آوری هرزآب های ناشی از بارندگی می باشد.بررسی ها نشان می دهد علاوه بر آنکه روانابهای حاصل از بارش در معابر باعث ایجاد مشکلات در رفت وآمد وحمل ونقل عمومی میشود،سازمانهای ذیربط نیز در برخی مواقع مجبورند تا نسبت به ترمیم وتعویض مسیرهای مربوطه هزینه های قابل توجهی صرف کنند.ودر پایان نیز آبها بصورت چاله های آبی در سرتاسر شهر بخش شده وبر اثر تابش خورشید تبخیر وبا در زمین نفوذ میکنند وعملاً بلا استفاده از دسترس خارج میشوند. در این تحقیق ضمن بررسی شرایط معابر عمومی شهری یزد و تحلیل پارامترهای دخیل در میزان هرزآبهای سطحی راهکارهایی جهت جمع آوری واستحصال آن ارائه شده است.همچنین روشی پیشنهادی موسوم بهmodel for collect runoff in urban)MFCRدر خصوص سیستم جمع آوری و ذخیره سازی نزولات جوی(باران وبرف)مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر اساس پیش بینی ها و درنظر گرفتن شرایط مرفولوژیکی و شیب معابر شهری،چنانچه روش پیشنهادی بطور دقیق اجرایی شود،میتوان از هرزآبهای بارندگی هر یک از حوزه های شهر - ی محله ای اقلاً جهت آبیاری فضای سبز آن منطقه استفاده شود.همچنین لازم است تا در صورت اجرایی شدن این طرح،طراحان معابر شهری در خصوص جهت شیب معابروسازه های جانبی احداثی(کانال های سیمانی معابر و...)نیز دقت لازم را داشته باشند.

کلیدواژه ها

رواناب ،معابر عمومی،شهر یزد،مدلMFCR

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.