مفهوم تقوا از دیدگاه امام علی (ع)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی پژوهش در حسابداری، مدیریت، اقتصاد و علوم انسانی
- کد COI اختصاصی: MEACONF02_222
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 650
نویسندگان
کارشناسی ارشد نهج البلاغه، اجتماعی سیاسی و حقوق عمومی، دانشگاه یزد.
دانشیار دانشگاه یزد
چکیده
تقوا از مهم ترین صفات اخلاقی که به معنای حفاظت و نگهداری می باشد و مانع از هرگونه ضرر و زیانی بر افرادخواهد بود، بلکه منافع فراوانی چه در دنیا و چه در آخرت خواهد داشت که موجب فلاح و رستگاری آدمی میشود. براین اساس انسان باتقوا باید نسبت به اوامر و دستورات خداوند و اطاعت و پیروی از آیین الهی و سنترسول اکرم (ص) احساس مسئولیت بیشتری کند و همچنین از انجام اعمال و رفتاری که موجب ناخشنودی وغضب پروردگار می گردد، پرهیز نماید. واژه تقوا در شعر و لغت عرب مشتق شده از معانی متعددی است : ۱ -حفظ و صیانت شیء از هر چیز زیانبار ۲ - دفاع از خویشتن ۳ - دفع چیزی از چیز دیگری به یاری و کمکدیگران ۴ - خوف و ترسیدن ۵ - اصلاح کردن کار یا چیزی. در قرآن کریم نیز چندین وجه معنایی برای واژهتقوا دیده می شود : ترسیدن، پرستیدن، عدم سرپیچی، موحد شدن، اخلاص، اطاعت و عبادت، ایمان و محفوظداشتن و نگه داشتن. اگر در قرآن و احادیث نظر و تاملی داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که تقوا از ارزش واهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده که می تواند جایگاه و منزلت رفیعی برای تقواگرایان به ارمغان آورد. برایاین که به تعمق و شناخت بیشتری نسبت به مفهوم تقوا برسیم، در این مقاله سعی بر آن شده تا در کتاب شریفنهج البلاغه ذیل این واژه تحلیل و بررسی صورت گیرد : ۱ - آثار و فواید تقوا ۲ - ارزش تقوا و پرهیزکاری ۳ -تقوا بهترین توشه آخرت ۴ - سرگردانی مردم و ضرورت تقوا ۵ - نقش تقوا در فرد و جامعه ۶ - تقوا و خداگراییکلیدواژه ها
تقوا ، انسان ، اخلاق ، ارزش ، امام علی (ع)اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.