اثرات سطوح مختلف دانه باقلای بدون تانن بر عملکرد و برخی پاسخ های فیزیولوژیکی جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-15-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید کاظمی گرجی

گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی (ابوریحان)، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران

شکوفه غضنفری

گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی (ابوریحان)، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران

کاظم یوسفی کلاریکلایی

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

کریم نوبری

بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

سید داود شریفی

گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی (ابوریحان)، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.

فاطمه شیخ

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،گرگان، ایران

چکیده

هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر سطوح مختلف دانه باقلای بدون تانن (رقم مهتا) بر عملکرد رشد، برخی فراسنجه­های ایمنی و بیوشیمیایی خون، ریخت­شناسی و جمعیت میکروبی روده کوچک و کیفیت گوشت جوجه­های گوشتی بود. از ۳۲۰ قطعه جوجه­گوشتی سویه راس ۳۰۸ یک روزه با چهار تیمار در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱- جیره شاهد ۲- جیره حاوی ۱۰ درصد باقلای بدون تانن ۳- جیره حاوی ۲۰ درصد باقلای بدون تانن و ۴- جیره حاوی ۳۰ درصد باقلای بدون تانن بودند. نتایج نشان داد، عملکرد رشد کل دوره پرندگان تغذیه شده با سطوح مختلف جیره­های حاوی باقلای بدون تانن معنی دار نبود،. بااین­حال، تغییرات خطی، افزایش وزن بهتری را در پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی ۱۰ درصد باقلای بدون تانن در مقایسه با پرندگان تغذیه شده با جیره­های حاوی ۲۰ و ۳۰ درصد باقلای بدون تانن نشان داد (۰۵/۰P< ). فراسنجه­های کلسترول، تری­گلیسرید، لیپوپروتئین های با چگالی بالا و لیپوپروتئین­های با چگالی پایین و درصد هتروفیل و لنفوسیت خون، طول پرز، عرض پرز، عمق کریپت، ضخامت لایه ماهیچه­ای ژژنوم روده و جمعیت میکروبی باکتری­های اشریشیاکلی و لاکتوباسیل ایلئوم تحت تاثیر باقلای بدون تانن در جیره قرار نگرفتند. با­این­حال، تجزیه تابعیت، تمایل به افزایش طول پرز در پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی ۱۰ درصد باقلای بدون تانن در مقایسه با سایر جیره­ها را نشان داد (۰۸/۰=P). عرض پرز (۰۵/۰P< ) و عمق کریپت (۰۵/۰=P) در پرندگان تغذیه شده با جیره­های حاوی باقلای بدون تانن در مقایسه با شاهد کمتر بود. استفاده از سطوح مختلف باقلای بدون تانن منجر به بهبود کیفیت گوشت از طریق کاهش pH ، غلظت مالون­دی­آلدئید، عدد پر اکسید و اسیدهای چرب آزاد گوشت ران جوجه­های گوشتی شد (۰۵/۰P< ). در نهایت، با توجه به نتایج حاضر به نظر می­رسد، سطح ۱۰ درصد باقلای بدون تانن از لحاظ عملکرد جوجه گوشتی مناسب­تر باشد و قابل رقابت با جیره شاهد باشد.

کلیدواژه ها

باقلای بدون تانن, جایگزین کنجاله سویا, جوجه گوشتی, عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.