بررسی اثر تغییرات سطح تراز آب زیرزمینی بر پارامترهای کیفی در محدوده ی مطالعاتی رفسنجان
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: یازدهمین کنفرانس ملی سامانه های سطوح آبگیر
- کد COI اختصاصی: RWCS11_041
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 366
نویسندگان
دانشیار بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، شیراز، ایرا ن
استادیار بخش تحقیقات بیابان، موسسه ی تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
دکتری تخصصی علوم و مهندسی آبخیزداری، ادارهی منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بافق ، استان یزد ، ایرا ن
استادیار بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سنندج، ایران
استادیار بخش تحقیقات بیابان، موسسه ی تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
استادیار بخش تحقیقات بیابان، موسسه ی تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
امروزه بررسی اثر تغییرات سطح تراز آب های زیرزمینی بر پارامترهای کیفی، از مواردی است که ضرورت لحاظ آن در برنامه ریزی و مدیریت منابع آب کاملا احساس شده و بنا بر اهمیت موضوع، این پژوهش نسبت به این مورد در محدوده ی مطالعاتی رفسنجان واقع در شمال غرب استان کرمان اقدام نموده است. بر این اساس، ۷۲ نمونه در یک دوره ی آماری ۱۷ ساله (۱۳۸۱-۱۳۹۸) در نظر گرفته شد و نسبت به ترسیم کموگراف و تغییرات سالانه ی شوری و بررسی ارتباط شوری و تغییرات سطح تراز آب زیرزمینی و بررسی تاثیر تغییرات کمیت و نوسانات سطح تراز آب زیرزمینی بر پارامترهای کیفی آب اقدام شد. یافته های این پژوهش نشان داد بررسی روند تغییرات شوری در محدوده ی مطالعاتی رفسنجان، افزایشی بوده و سالانه به طور متوسط، ۹/۸۳ میکروزیمنس بر سانتی متر بر میزان شوری آب افزوده شده و در مجموع به میزان ۴۳/۱۳۰۲ میکروزیمنس بر سانتی متر آب این محدوده شورتر شده است. بررسی ارتباط میان شوری و سطح تراز آب زیرزمینی نیز نشان داد علی رغم تغییرات کاهشی و افزایشی شوری، سطح سفره با افت مواجه بوده است؛ به طوری که تراز آب زیرزمینی طی این دوره با افت ۶۵/۱۰ متری مواجه شده و ۴۳/۱۳۴۲ میکروزیمنس بر سانتی متر به شوری آن افزوده شده است. مقدار ضریب همبستگی (۸۷/۰-)، میان شوری آب و سطح سفره حاکی از تاثیر قابل توجه کاهش آب زیرزمینی بر افزایش شوری می باشد. یافته های حاصل از رابطه ی تغییرات سطح تراز آب زیرزمینی بر پارامترهای کیفی نشان داد افت سطح آب زیرزمینی، تاثیر معنی داری بر پارامترهای شیمیایی داشته است؛ به-طوری که با کاهش سطح تراز آب زریزمینی مقادیر سولفات، کلر، سدیم، کلسیم، منیزیم، SAR، درصد سدیم، TDS و TH، افزایش و مقادیر بی کربنات و اسیدیته کاهش یافته است.کلیدواژه ها
تراز، آب زیرزمینی، رفسنجان، شوری، کیفیت.مقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.