بررسی اقدامات کشاورزان در سازگاری با تغییر اقلیم و شرایط کم آبی(مطالعه موردی: استان خراسان شمالی)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس ملی سامانه های سطوح آبگیر
  • کد COI اختصاصی: RWCS11_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آسیه عزیزی

دانش آموخته دکتری اقتصاد کشاورز ی ، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایرا ن

علیرضا اسلامی

استادیار پژوهشی و عضو هیات علمی بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعیخراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

چکیده

فعالیت های کشاورزی یکی از آسیب پذیرترین بخش های اقتصادی در برابر اثرات تغییرات اقلیم در دهه های آینده می باشد و درک چگونگی تاثیر آن بر تولید محصولات کشاورزی، امنیت غذایی و راهبردهای سازگاری کشاورزان یک چالش مهم محسوب می شود. هدف تحقیق حاضر مرور منابع علمی و مطالعاتی است که به بررسی اثرات تغییر اقلیم بر بخش کشاورزی و راهبردهای انتخابی کشاورزان برای سازگاری و مقابله یا کاهش اثرات منفی آن پرداخته اند. همچنین پژوهش ها یا مطالعاتی که وضعیت تغییر اقلیم در استان خراسان شمالی را بررسی کرده اند، به طور ویژه مورد توجه قرار گرفته اند. بررسی ها نشان می دهد که تغییر اقلیم موجب کاهش میزان فعالیت ها در بخش کشاورزی، کاهش تولیدات و افزایش قیمت محصولات کشاورزی می شود. کشاورزان عمدتا برای کاهش اثرات منفی تغییر اقلیم اقدام به اتخاذ تکنولوژی های نوین آبیاری، روش های کم آبیاری در مزرعه، کشت محصولات کم آب بر و ... می کنند. با توجه به اینکه اقلیم استان خراسان شمالی نیز به نحوی تغییر یافته که در آن اخیرا خشکسالی ها با تواتر و شدت بیشتری به وقوع پیوسته است که این خود می تواند از جمله دلایل بحران منابع آب دشت ها تلقی شود. بنابراین در چنین شرایطی برنامه ریزی فعالیت های کشاورزی، نحوه و نوع اقدامات سازگار با تغییر اقلیم و کاهش خسارات مربوطه، مدیریت مصرف ذخایر آب و سیاست گذاری در بخش کشاورزی از اهمیت خاصی برخوردار است.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم، خراسان شمالی، سازگاری، کم آبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.