بررسی انطباق پذیری معیارهای توسعه پایدار در معماری یزد ،نمونه موردی مسجد جامع کبیریزد

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی توسعه پایدار در مناطق خشک و نیمه خشک
  • کد COI اختصاصی: SDARIDR01_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2024
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم بهاری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

چکیده

معماری کویری ایران حاوی بسیاری از ویژگیهای منحصر به فرد است که ضمن توجه به نیازهای زیباشناختی با ظرفیت های طبیعی و اکولوژیک بستر خود نیز منطبق است؛ تکنیک های بکار رفته در این معماری بسیاری از مفاهیم نوین در عرصه معماری پایدار را دربر می گیرد. در این مقاله ابتدا به بررسی کلی توسعه پایدار پرداخته شده و با بیان این موضوع که در چشم انداز توسعه پایدار، بهره گیری از معماری بومی و سنتی هر منطقه همواره یکی از رویکردهای اصلی است و همچنین با تکیه بر مفاهیم توسعه ی پایدار و اهمیت آن در جهان امروز، به بررسی میزان انطباق پذیریمعیارهای توسعه پایدار در معماری یزد، نمونه موردی مسجد جامع کبیر یزد پرداخته ایم. در این راستا میزان بهره گیری این بنا را از اصولی چون طراحی اقلیمی، تکنیک ها و فن ساخت، مصالح، گرمایش و سرمایش، میزان نور و روشنایی و ... در همسویی با اصول و معیارهای توسعه پایدار به صورت دو روش توصیفی و به شیوه کتابخانه ای و به صورت تحلیلی و به شیوه پیمایشی مورد بررسی قرار داده و از امتزاج مجموعه شواهد ارزیابی شده در الگوگیری از معماری بومی منطبق بر اصول طراحی پایدار، این نتایج حاصل گردید که در دستیابی به یک فرم ساختمانی پایدار و انعطاف پذیر، بنای مسجد جامع کبیر یزد با بهره گیری از اصول ساخت و ساختمایه های بناهای بومی منطقه ای، مصالح محلی در دسترس، کاربرد محلی، تجدیدپذیری منابع انرژی، بازیافت و احترام به طبیعت به عنوان یک نمونه موفق در بهره گیری از اصول معماری پایدار در جهت پاسخگویی به شرایط اقلیمی منطقه طراحی گردیده است.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار، معماری سنتی، یزد، مسجد جامع کبیر یزد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.