بررسی و ارزیابی مخاطرات حفاری مکانیزه خط ۴ قطار شهری مشهد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس تونل ایران
  • کد COI اختصاصی: ITC14_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح اله بلقن آبادی

موسسه رهاب خط ۴ قطارشهری مشهد

مصطفی گلیجارمقدم

موسسه رهاب خط ۴ قطارشهری مشهد

مصطفی ایزدی

موسسه رهاب خط ۴ قطارشهری مشهد

امیرمحمد بسطامی

موسسه رهاب خط ۴ قطارشهری مشهد

چکیده

در سال های اخیر، ساخت تونل و حفاری مکانیزه با استفاده از (Tunneling boring machine) از نوع سپر تعادلی ( Earth (Pressure Balance TBM با توجه به قابلیت های بالای آن، در محیط های شهری و حتی در مناطقی که دارای بافت فرسوده می باشند، متداول شده است. با توجه به بالا بودن تراکم ساختمان ها و ساخت و ساز غیر اصولی در بافت های فرسوده و قدیمی شهر های بزرگ، حفاری و عبور تونل از زیر این مناطق خطراتی را به همراه دارد. در این تحقیق مخاطرات مربوط به حفاری خط ۴ قطار شهری مشهد در ۱۸۵۰ متر ابتدایی بررسی شده است که در این منطقه ۱۱۰ ساختمان به عنوان جامعه هدف قرارگرفته است و رده های مختلفی برای ریسک های موجود در نظر گرفته و در پایان ساختمان های موجود در رده های مختلف ریسک قرارگرفته اند. نشست پین هامجددا ۰ در بازه زمانی دو ماه بعد از حفاری برداشت شده است که نتایج ”میانگین نشست محور حدود ۱۳ میلی متر“ صحت مقادیر اتخاذ شده) نشست ۱۲ میلی متر استفاده شده در تحلیل ها) را تایید می کند .مقایسه برداشت های انجام شده در دو زمان با فاصله حدود دو ماه نشان دهنده عدم رفتار وابسته به زمان ملموس در نشست پین ها بوده است؟

کلیدواژه ها

حفاری مکانیزه، TBM، مخاطرات، قطارشهری، تونل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.