در جستجوی ردپای زنان مادی در منابع تاریخی و بقایای باستان شناسی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه زن در فرهنگ و هنر، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JWICA-6-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 92
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهمن فیروزمندی

دانشیار گروه باستان شناسی، دانشگاه تهران

ایرج رضائی

دانشجوی دکتری باستان شناسی، دانشگاه تهران

چکیده

دانستههای ما درباره بخشهای مختلف جامعه ماد، به دلیل کمبود منابع نوشتاری هم زمان و شواهد باستان شناسی روشن، بسیار ناقص و پراکنده است و به همین دلیل اظهار نظر دقیق درباره مواردی چون وضعیت زنان این دوره، دشوار و گاهی مخاطره آمیز است. نتایج این پژوهش که با تکیه بر همان منابع تاریخی کم شمار و مدارک باستانشناسی کمرنگ و مرتبط با دوره ماد به دست آمده، تاحدودی نشان میدهد که جامعه ماد نیز، همچون دیگر جوامع و مردمان روزگار خود، جامعهای مردسالار بوده که در آن پدر در راس خانواده قرار داشته و سایر اعضا، از جمله بانوی خانه، تابع وی بوده است. در جامعه سنتی ماد، مشاغل مردانه و زنانه مشخص و تعریف شده بود و هر دو جنس وظایف خاص خود را داشت که بر تواناییها و قابلیتهای فیزیکی و ذهنی آنها استوار بود. علاوه بر آن، به نظر میرسد زنان نقش مهمی در تصمیمگیریهای درون خانواده، استحکام بنیانهای آن، حفظ و تداوم سنتها و پویایی اقتصاد خانواده و جامعه ماد داشتهاند.

کلیدواژه ها

دوره ماد, زن مادی, شواهد باستان شناسی, متون تاریخی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.