شاخصه های سیاسی- اجتماعی نگاه جاهلی به زن در متون تاریخی و روایی قرن ۲-۷ه.ق

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه زن در فرهنگ و هنر، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWICA-8-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه عالمی

استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، گروه تاریخ

حانیه عسکری

کارشناس ارشد تاریخ اسلام از دانشگاه تهران

پروین سهیل شماعی

کارشناس تاریخ از دانشگاه تهران

چکیده

انزوای سیاسی و اجتماعی زن در دوره پیش از اسلام و نقش کم رنگ وی در این عرصه، با ظهور اسلام متحول شد. با این همه، در دوران خلفا، با ورود عناصری از تعالیم یهودیت و مسیحیت و احیای افکار و سنن جاهلی، زمینه این فترت فراهم شد و بازتاب آن در متون تاریخی و روایی به وضوح نمایان شد. نقد و بررسی این نگاه جاهلی در متون تاریخی و روایی قرون ۲۷ ه .ق. محور عمده این پژوهش است، تا به این مسئله بپردازد: شاخصه های سیاسی و اجتماعی نگاه جاهلی به زن در متون تاریخی و روایی قرون۲۷ ه .ق. چگونه بوده است؟ در پاسخ به سوال مذکور، این مدعا مطرح می شود که بسیاری از روایات مندرج در متون تاریخی و روایی قرون مورد نظر، حاوی نگرش زن ستیزی بوده یا سلسله روایات موثق و مطمئنی ندارند و در زمره جعلیات قرار دارند. از دستاوردهای این پژوهش، شناسایی روایت های غیر موثق است که در اصلاح و تغییر دیدگاه های جاهلی به زن تاثیرگذار خواهد بود. روش تحقیق در این پژوهش تاریخی تحلیلی است و با استفاده از متون و منابع مکتوب قرون ۲۷ ه.ق. انجام شده است.

کلیدواژه ها

زن, شاخصه سیاسی و اجتماعی, متون تاریخی و روایی, نگاه جاهلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.